Puciul eşuat din Rusia arată lumii cum se va resimţi o schimbare de putere prin forţă la Moscova

27 Iun. 2023, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iun. 2023, 10:24 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile gazelor, petrolului şi grâului au crescut puternic după puciul eşuat al mercenarilor Wagner din weekendul trecut. Rubla rusească a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni. Episodul este o ameninţare chiar şi pentru China.

Traderii de pe piaţa gazelor se pregătesc pentru o volatilitate spo­rită, rebe­liunea din Rusia creând un risc suplimentar pentru ofertă, scrie Bloomberg.

Traderii urmăresc orice noi semne de instabilitate în Rusia, care ar putea afecta producţia şi exportu­rile de gaze ale ţării. Turbulenţele survin în condiţiile în care gazele europene resimt deja cea mai puternică volatilitate de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Deşi livrările de gaze ruseşti către Europa sunt în scădere, unele ţări, printre care Austria şi Slovacia, se bazează în continuare pe acestea. Riscul geopolitic din Rusia este acum semnificativ mai mare decât înainte de weekend. Nesiguranţa legată de ce s-ar putea întâmpla în interiorul Rusiei în următoarele săptămâni ar putea împinge pieţele gazelor şi mai sus, arată Tom Marzec-Manser, de la ICIS.  Preţurile gazelor au urcat cu 13% în Europa ieri.

Şi petrolul s-a scumpit ieri, însă preţurile şi-au mai temperat avansul către finalul zilei, investitorii urmărind îndeaproape orice nou impact al puciului din Rusia care ar putea perturba livrările de energie din partea Rusiei, un producător major de petrol la nivel mondial, notează CNBC.

„Lumea a răsuflat uşurată cel puţin pe piaţa petrolieră că criza din Rusia nu s-a intensificat“, a declarat Alok Sinha, de la Standard Chartered.

George Voloshin, analist şi expert pe Rusia, spune că principalul risc este ca acţiunile şefului mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin să ducă la o lovitură de stat sau să-i încurajeze pe unii din aparatul de securitate să se întoarcă împotriva lui Putin, potrivit spglobal.com.

„În acel caz, o destabilizare bruscă va duce cu siguranţă la o nervozitate maximă pe piaţa petrolieră, preţurile urcând probabil la 90 de dolari pe baril“, arată acesta.

Preţurile grâului au înregistrat la rândul lor o creştere puternică la începutul săptămânii pe fondul îngrijorărilor privitoare la stabilitatea politică a Rusiei, un exportator major de grâu, scrie Reuters.

Rubla rusească s-a depreciat cu până la 3% în raport cu dolarul ieri, cel mai puternic declin din acest an, restr-ngându-şi mai apoi pierderile şi atingând cel mai scăzut nivel din martie 2022, când a coborât la noi minime record în săptămânile de după invadarea Ucrainei, conform Bloomberg.

Episodul ar putea afecta şi China, al cărui preşedinte Xi Jinping se autodescrie drept „prieten apropiat“ al lui Putin.

Beijingul ar putea fi îngrijorat de riscul erodării controlului lui Putin asupra puterii. China nu a criticat în mod deschis Rusia pentru războiul din Ucraina, menţinându-şi relaţiile comerciale şi de investiţii cu aceasta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău