Pericolul Chinei ce pândește Europa: Beijingul s-a infiltrat în țări NATO, punând mâna pe infrastructura cheie

30 Iun. 2023, 05:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2023, 05:50 // Actual //  bani.md

Dacă bătrânului continent i-au trebuit peste două decenii să-și dea seama de dependența toxică de energia Rusiei, iată că în prezent Europa a descoperit o nouă problemă cu implicații majore. Astfel, analiștii au dezvăluit că China și Hong Kong dețin infrastructură critică cheie în Marea Britanie, dar și în Uniunea Europeană.

Investitorii din China și Hong Kong dețin participații importante în Marea Britanie la UK Power Networks, aeroportul Heathrow din Londra, Northumbrian Water și Hinkley Point C Nuclear Plant, potrivit iNews.
Cel mai mare furnizor de apă din Marea Britanie, care are datorii de 14 miliarde de lire sterline, este în discuții cu Trezoreria despre o posibilă salvare. În timp ce guvernul elaborează planuri pentru a prelua compania în proprietate publică temporară, Thames Water a confirmat că lucrează cu acționarii pentru a-și asigura numerarul de care are nevoie.

Analiștii și comentatorii au subliniat eșecurile mai ample ale privatizării, al cărei model beneficiază în principal investitorilor internaționali. În cazul Thames Water, aceasta include China.

Compania de investiții din China (CIC), deținută de stat, despre care se estimează că are active globale în valoare de 1,35 miliarde de dolari (1,07 miliarde de lire sterline), a deținut o participație de 8,7% în Thames Water – acum în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline – în ultimii 11 ani.

CIC deține, de asemenea, un pachet majoritar în Logicor, compania europeană de depozitare și logistică cu o piață uriașă în Marea Britanie, cu o rețea de distribuție care deservește companii precum Asos, PrettyLittleThing și M&S. Investițiile CIC în Marea Britanie sunt estimate la 17,75 miliarde de lire sterline.

Aproape 200 de companii britanice fie sunt controlate de investitori chinezi, fie îi au drept acționari minoritari, cu investiții în valoare totală de 134 de miliarde de lire sterline, a raportat The Times în 2021.
China și-a extins investițiile în întreaga lume, în special după criza financiară globală din 2008, când a achiziționat participații într-o serie de infrastructuri critice din UE, inclusiv porturi, aeroporturi, rețele electrice, parcuri eoliene și solare și rețele de telecomunicații, potrivit un raport al Parlamentului European.

”Deținerea totală sau parțială de către China a unui număr mare de active strategice de infrastructură din Uniunea Europeană a crescut semnificativ expunerea UE la o țară din afara UE cu un istoric de a-și arma amprenta economică globală în creștere pentru a atinge obiectivele politice”, se arată într-un raport din decembrie 2022.

Alte investiții făcute de China în țări NATO, includ un pachet majoritar de acțiuni la Noatum Port Holdings din Spania, care operează terminale de containere în Valencia și Bilbao, de către Cosco Shipping Ports, cu sediul în Hong Kong.

Controlul deplin al parcului eolian Barchín del Hoyo din Cuenca, Spania, de către China Huadian Corp. Participația majoritară a China Three Gorges Corporation în parcul eolian offshore Meerwind Sued/Ost din Germania. Participație minoritară la Terminal Link de către China Merchants Port Holdings, care operează în Marsilia, Franța.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 20:45 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să-l întrebe pe Miller dacă gigantul rus își va onora contractul indiferent de situația tranzitului de gaz prin Ucraina.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.

„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din regiunea stângă vor trebui să facă plățile în avans”, a punctat Parlicov.

Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumă responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, iar UE și SUA vor salva regiunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău