Pericolul Chinei ce pândește Europa: Beijingul s-a infiltrat în țări NATO, punând mâna pe infrastructura cheie

30 Iun. 2023, 05:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2023, 05:50 // Actual //  bani.md

Dacă bătrânului continent i-au trebuit peste două decenii să-și dea seama de dependența toxică de energia Rusiei, iată că în prezent Europa a descoperit o nouă problemă cu implicații majore. Astfel, analiștii au dezvăluit că China și Hong Kong dețin infrastructură critică cheie în Marea Britanie, dar și în Uniunea Europeană.

Investitorii din China și Hong Kong dețin participații importante în Marea Britanie la UK Power Networks, aeroportul Heathrow din Londra, Northumbrian Water și Hinkley Point C Nuclear Plant, potrivit iNews.
Cel mai mare furnizor de apă din Marea Britanie, care are datorii de 14 miliarde de lire sterline, este în discuții cu Trezoreria despre o posibilă salvare. În timp ce guvernul elaborează planuri pentru a prelua compania în proprietate publică temporară, Thames Water a confirmat că lucrează cu acționarii pentru a-și asigura numerarul de care are nevoie.

Analiștii și comentatorii au subliniat eșecurile mai ample ale privatizării, al cărei model beneficiază în principal investitorilor internaționali. În cazul Thames Water, aceasta include China.

Compania de investiții din China (CIC), deținută de stat, despre care se estimează că are active globale în valoare de 1,35 miliarde de dolari (1,07 miliarde de lire sterline), a deținut o participație de 8,7% în Thames Water – acum în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline – în ultimii 11 ani.

CIC deține, de asemenea, un pachet majoritar în Logicor, compania europeană de depozitare și logistică cu o piață uriașă în Marea Britanie, cu o rețea de distribuție care deservește companii precum Asos, PrettyLittleThing și M&S. Investițiile CIC în Marea Britanie sunt estimate la 17,75 miliarde de lire sterline.

Aproape 200 de companii britanice fie sunt controlate de investitori chinezi, fie îi au drept acționari minoritari, cu investiții în valoare totală de 134 de miliarde de lire sterline, a raportat The Times în 2021.
China și-a extins investițiile în întreaga lume, în special după criza financiară globală din 2008, când a achiziționat participații într-o serie de infrastructuri critice din UE, inclusiv porturi, aeroporturi, rețele electrice, parcuri eoliene și solare și rețele de telecomunicații, potrivit un raport al Parlamentului European.

”Deținerea totală sau parțială de către China a unui număr mare de active strategice de infrastructură din Uniunea Europeană a crescut semnificativ expunerea UE la o țară din afara UE cu un istoric de a-și arma amprenta economică globală în creștere pentru a atinge obiectivele politice”, se arată într-un raport din decembrie 2022.

Alte investiții făcute de China în țări NATO, includ un pachet majoritar de acțiuni la Noatum Port Holdings din Spania, care operează terminale de containere în Valencia și Bilbao, de către Cosco Shipping Ports, cu sediul în Hong Kong.

Controlul deplin al parcului eolian Barchín del Hoyo din Cuenca, Spania, de către China Huadian Corp. Participația majoritară a China Three Gorges Corporation în parcul eolian offshore Meerwind Sued/Ost din Germania. Participație minoritară la Terminal Link de către China Merchants Port Holdings, care operează în Marsilia, Franța.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO