Anunțul periculos al Rusiei care privește și Moldova: Toate navele care se îndreaptă spre Ucraina sunt inamice

19 Iul. 2023, 19:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iul. 2023, 19:39 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul rus al Apărării a anunțat că de la ora 00.00, ora Moscovei, pe 20 iulie, toate navele care navighează în Marea Neagră către porturile ucrainene vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare. Ministerul explică această decizie prin încetarea „acordului cerealelor” și „restrângerea coridorului umanitar maritim”.

„În consecință, țările de care aparțin astfel de nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, a spus ministerul într-un comunicat. „În plus, o serie de zone maritime din nord-vestul și sud-estul regiunii, din apele internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație”.

„Grain Deal” (Black Sea Grain Initiative) este un acord între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre. A fost semnat în urmă cu aproape un an, pe 22 iulie 2022, când o creștere bruscă a prețurilor alimentelor în întreaga lume a fost provocată de războiul Rusiei: navele rusești au blocat drumul navelor din diferite țări care transportau cereale din Ucraina. La 17 iulie 2023, acordul a expirat, Rusia a anunțat că se retrage din el.

Ulterior, reprezentanța Federației Ruse la ONU a indicat că decizia autorităților ruse de a se retrage din „acordul cerealelor” este definitivă și nu mai sunt planificate negocieri pe această temă. Totodată, Organizația Maritimă Internațională a ONU a primit o scrisoare de la Rusia privind retragerea garanțiilor pentru siguranța navigației în Marea Neagră, care a fost raportată anterior de Ministerul rus de Externe. Retragerea acestor garanții înseamnă că navele care transportă cereale din porturile ucrainene pot fi ținte pentru bombardamentele rusești, iar Rusia poate pur și simplu să nu le lase să intre în porturile ucrainene.

Kievul a spus că Ucraina este pregătită să continue să participe la „acordul cerealelor”, în ciuda retragerii Rusiei din acesta. „Am avut două acorduri: Ucraina, Turcia, ONU; un alt acord este Rusia, Turcia, ONU. Prin urmare, când Rusia spune că se oprește, își zădărnicește acordurile cu secretarul general al ONU și cu președintele Erdogan. Nu cu noi”, a spus președintele Volodimir Zelenski.
Potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasily Bodnar, Kievul are în vedere posibilitatea creării unui coridor alternativ pentru cereale de-a lungul Mării Negre, prin apele teritoriale ale Bulgariei și României.

El a menționat că această opțiune minimizează riscurile, inclusiv riscul bombardării navelor. România este membră a NATO, așa că acțiunile militare ale Rusiei în apele sale teritoriale pot fi considerate teoretic ca un atac asupra unei țări NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău