Rușii de la Lukoil rămân fără terminalul petrolier din Bulgaria! Sofia renunță la concesiune

22 Iul. 2023, 09:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2023, 09:16 // Actual //  bani.md

Parlamentul de la Sofia a votat vineri în favoarea unui act normativ care pune capăt acordului de concesiune de care beneficia grupul petrolier rus Lukoil pentru terminalul petrolier Rosenets din apropiere de portul Burgas, un vot prin care parlamentarii bulgari speră că vor accelera aderarea ţării vecine la spaţiul Schengen, transmite Reuters.

Portul Rosenets este singurul terminal petrolier de pe coasta bulgară a Mării Negre. Acest terminal era sub controlul Lukoil din 2011, când compania rusească a primit o concesiune valabilă timp de 35 de ani.

Actul normativ, care a primit vineri un vot favorabil din partea a 144 din cei 240 de deputaţi din Parlamentul de la Sofia, prevede că acordul de concesiune va fi terminat în decurs de o săptămână.

Terminalul petrolier de la Rosenets deserveşte singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Burgas, care are capacitatea de a procesa 196.000 de barili de ţiţei pe zi şi este deţinută tot de Lukoil. În luna ianuarie a acestui an, parlamentarii bulgari au adoptat o decizie care deschide calea pentru ca Executivul de la Sofia să preia controlul asupra operaţiunilor rafinăriei timp de un an.

În propunerea prezentată legislativului de la Sofia, partidele GERB, Continuăm Schimbarea, Bulgaria Democrată şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, au susţinut că terminarea acordului de concesiune va împiedica Rusia să utilizeze facilităţi din Bulgaria pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina. În plus, ar asigura punerea în aplicare a sancţiunilor UE, ceea ce ar creşte şansele Bulgariei de a fi admisă în spaţiul Schengen, a spus Kiril Petkov, co-preşedinte al mişcării Continuăm schimbarea.

În replică, rafinăria Lukoil Neftochim a dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţă că va încerca să obţină protecţie în justiţie împotriva deciziei Parlamentului.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a criticat la rândul său decizia Parlamentului. „Propunerea de terminare a concesiunii este o nouă idee pripită şi greşită a liderilor politici”, a spus Rumen Radev.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.