Când bogaţii devin şi mai bogaţi: Amancio Ortega, părintele Zara, bifează o nouă bornă a bogaţiei 

31 Iul. 2023, 06:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 06:04 // Actual //  bani.md

Investiţiile imobiliare ale miliardarului din industria modei Amancio Ortega au înregistrat o creştere de 19% a valorii în 2022, pe măsură ce s-a extins în domeniul logisticii şi a „colecţionat” noi clădiri de apartamente de lux, scrie Bloomberg.

Portofoliul imobiliar deţinut de fondatorul Inditex a fost evaluat la 18,1 miliarde de euro (20,1 miliarde de dolari) în 2022, în creştere de la 15,3 miliarde de euro în 2021, potrivit unui comunicat transmis joi de Pontegadea, firma care administrează averea lui Ortega. Portofoliul imobiliar al lui Ortega este cel mai mare din rândul miliardarilor din Europa.
Cel mai bogat om din Spania a cheltuit anul trecut aproximativ 1 miliard de dolari pe depozite din SUA, în prima sa mişcare de a investi în industria de logistică după ani de zile în care s-a concentrat în principal pe imobiliare comerciale.

Pontegadea trebuie să cheltuiască aproape 2 miliarde de euro pe an, bani pe care îi primeşte sub formă de dividende de la participaţia de 59% pe care Ortega o deţine la Inditex, proprietar, printre altele, al mărcilor de îmbrăcăminte Zara şi Bershka.

Din cauza structurii sale juridice şi fiscale, Pontegadea trebuie să investească toate veniturile pe care le primeşte de la Inditex în decurs de un an şi în investiţii considerate „economie reală” – ceea ce înseamnă că nu poate plasa bani în obligaţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare. În 2022, Pontegadea a avut venituri de 2,5 miliarde de euro, iar dividendele Inditex au reprezentat 1,7 miliarde de euro. Cifra de afaceri din afacerile imobiliare a crescut cu 21%, la 782 milioane de euro.

Achiziţiile de logistică din SUA au inclus fabrici în Pennsylvania şi Texas, făcându-l pe Ortega, în vârstă de 86 de ani, landlord al unor companii precum Amazon.com Inc, TJX Cos şi FedEx Corp.

În 2022, Ortega a cumpărat, de asemenea, două proprietăţi rezidenţiale, un zgârie-nori de 64 de etaje în Seattle şi o clădire de apartamente pe Dutch Street din New York.
Anul acesta, Ortega a acceptat să plătească 115 milioane de dolari pentru primul său depozit european din Venlo, în Olanda, şi a cumpărat o fabrică la est de Los Angeles folosită de Walmart Inc.

Achiziţiile recente marchează cei mai recenţi paşi pentru diversificarea unui portofoliu axat în mod istoric pe clădiri de birouri şi de retail de referinţă, inclusiv sediul Meta Platforms Inc. din Seattle, clădirea istorică Haughwout Building din Manhattan sau Adelphi din Londra.

Ortega are o avere netă de 76,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ