12 antreprenori și specialiști din diasporă revin în Moldova pentru a mentora startup-urile locale. Cum poți aplica

03 Aug. 2023, 14:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2023, 14:28 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fondatorii de startup-uri din Republica Moldova pot beneficia de o nouă oportunitate de creștere. Pe 31 iulie curent, XY Partners cu suportul financiar al Western NIS Enterprise Fund, lansează Entrepreneurship in Residence Program in Moldova, program gratuit de mentorat pentru startup-urile la etapa de Produs Minim Viabil, tracțiune și vânzări. În cadrul programului echipa de implementare aduce acasă 12 mentori din străinătate pentru a ajuta startup-urile locale să ridice o nouă rundă de finanțare.

Scopul acestui program inovator este de a oferi sprijin și ghidare pentru 80 de startup-uri din Republica Moldova, pentru a ridica o nouă rundă de finanțare și pentru a lansa produsele pe piața internațională. Programul se va desfășura pe parcursul a 6 luni și va include două sesiuni individuale cu un mentor dedicat pentru fiecare start-up. Fiecare mentor va veni pe rând, din iulie până în decembrie, și va lucra alături de 7 startup-uri unice, oferind expertiză în domeniu și sfaturi personalizate pentru a-și atinge obiectivele și 3 intro-uri. De asemenea, fiecare mentor va livra un workshop tematic. Astfel, echipele selectate vor participa la sesiunile individuale și, la dorință, la workshopuri. 

Suntem încântați să susținem Entrepreneurship in Residence Program in Moldova, o inițiativă revoluționară, destinată să susțină evoluția startup-urile locale către noi culmi. Prin intermediul programului, 12 mentori de excepție din diasporă vor reveni în Moldova pentru a oferi îndrumare și expertiză inestimabilă startup-urilor în drumul lor spre obținerea finanțării și lansarea produsele pe piața internațională. Ne-am propus să sprijinim 80 de startup-uri în Republica Moldova, promovând inovația și stimulând creșterea economică. Prin colaborarea strânsă cu partenerii de la XY și sprijinul financiar din partea Western NIS Enterprise Fund, suntem nerăbdători să asistăm la creșterea și succesul spectaculos al startup-urilor participante. Adresându-mă tuturor fondatorilor de startup-uri din Moldova, vă încurajez să profitați de această oportunitate și să aplicați până pe 15 august”, a declarat Jaroslawa Z. Johnson, Președinte și CEO WNISEF.

Cei 12 mentori sunt antreprenori de succes și specialiști la companii de TOP din lume precum Microsoft, Orbility, Silverbird, Graphy, Enqlare, Delivery Hero etc. Pentru a beneficia de oportunitățile programului, fondatorii de startup-uri completează FORMULARUL de înregistrare până pe 15 august. 

Ana Popa vine tocmai de la Stockholm, acolo unde startup-urile sunt atât de des întâlnite precum chiflele cu scorțișoară. În prezent este Product Designer și Team Leader la Enqlare și lucrează la propriul start-up „Solo”. Ana are expertiză în dezvoltarea unui produs digital, lansarea acestui și ajustarea lui în funcție de nevoile pieței și ale utilizatorilor. 

 

Iulian Baxan este Venturing Associate la DSM-Firmenich. Vine tocmai din Zurich, Elveția și poate ajuta fondatorii de startup-uri să facă regulă în finanțe. Are expertiză în VC (capital de risc), finanțe corporative, control financiar, AgTech, FoodTech

 

Gleb Babiy este fondatorul și CEO Aspect Health, start-up din SUA. Până acum startup-ul a atras investiții de 640.000 de dolari. Gleb are experiență în lucrul cu startup-urile, recrutare, sănătate, stare de bine și lansarea proiectelor. 

Artemie Bilevici, Director | New Ventures la compania Delivery Hero vine tocmai din Germania pentru a fi mentor în program. Este manager de strategie și dezvoltare corporativă cu 8 ani de experiență internațională în dezvoltarea și implementarea strategiilor, structurarea și negocierea acordurilor comerciale și de investiții, precum și relațiile guvernamentale. Are expertiză valoroasă în dezvoltarea strategiei, venture building și private equity. 

Xenia Muntean este CEO și cofondatoarea startup-ului Planable. Până la lansarea Planable, la vârsta de 20 de ani, ea a înființat o agenție de marketing digital și a condus strategiile sociale pentru clienți precum Coca-Cola. Xenia Muntean este laureată a premiului Forbes 30 sub 30, fostă participantă la programul Techstars și membră a juriului Webby Awards. Ea este invitată deseori ca vorbitor și este implicată ca mentor în lucrul cu startup-urile.

Vasile Granaci este lider experimentat și investitor în startup-uri, cu peste 15 ani de experiență în vânzări și operațiuni în companii cu diverse valori și mărimi, precum Bloomberg ($100 miliarde), Nexmo, Vonage ($7 miliarde), ByteDance & TikTok ($500 miliarde), MessageBird ($4 miliarde), Oyster ($1 miliard), Eigen Technologies, etc. Va ajuta startup-urile cu expertiza sa în consolidarea pe piață a ideilor noi și extinderea lor la nivel mondial. 

Andrey Vinitsky este CEO și cofondatorul Graphy, cea mai simplă modalitate pentru echipe de a lucra cu datele. Graphy este un loc unde echipa ta poate crea tablouri de bord frumoase și interactive, încărcate cu date din aplicațiile pe care deja le folosești și le îndrăgești. Are experiență în strângere de fonduri, lansarea produselor noi pe piață și SaaS.

George Morosan are peste 20 de ani experiență în leadership global, transformare digitală, dezvoltare de produse digitale, management de programe și dezvoltare de afaceri. A lucrat la PayPal timp de 7 ani, ocupând poziții de conducere la nivel global în Europa și SUA. În prezent este Director de produs și Tehnologie la Orbility. De asemenea, a fondat și 3 companii în domeniul digital (Mobile, SaaS, Platformă Low-code/No-code). 

Cristina Munteanu este COO (Director de Operațiuni) la Silverbird. Are experiență valoroasă în operațiuni, strategie, management de produs, conducerea echipei și dezvoltarea afacerilor. În 2020 s-a numărat printre câștigătoarele premiilor TechWomen100 care evidențiază femeile remarcabile din sectorul tehnologic. 

Daniela Grozav este Director Comercial la Microsoft, fiind responsabilă de strategiile comerciale și negocieri în industria Serviciilor Profesionale pentru a valorifica soluțiile cloud Microsoft. Posedă abilități de vânzare consultativă, inteligența consultativă și storytelling. Oferă mentorat startup-urilor în remedierea conflictelor, strategii de vânzări și negocieri. 

Andrei Petrou este Fundraising Associate la Techstars și fondatorul companiei aValanche snow. Din 2017 se implică activă în sectorul investițiilor din Europa. 

Irina Chitic este Director Dezvoltare Produse la compania PlanA. A trăit și a lucrat în 7 țări diferite, concentrându-se pe strategie și dezvoltarea afacerilor, iar în ultimii ani s-a focusat pe domeniul tehnologiei verzi, fiind specializată în dezvoltarea de produse pentru companii SaaS. Are expertiză valoroasă în produs, descoperirea de produs, strategie și implicarea clienților.

Programul este o oportunitate pentru startup-urile locale de a crește. Termenul limită de aplicare la Entrepreneurship in Residence Program in Moldova este 31 august. 

Acest program este realizat de XY Partners, incubator de afaceri din Republica Moldova, cu suportul financiar al Western NIS Enterprise Fund, care susține inițiativele ce promovează reformele în Moldova și Ucraina și proiectele de transformare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău