Se extind în Moldova: Vine unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața gazelor naturale din România

25 Mai 2021, 14:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Mai 2021, 14:05 // Bani și Afaceri //  MD Bani

CIS GROUP, unul dintre cei mai importanți jucători din industria de gaze naturale din România, își extinde activitatea în Republica Moldova prin subsidiara CIS GAZ TRADING, în baza obținerii licenței de furnizare a gazelor naturale și energiei electrice de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Aniversând anul acesta 30 de ani de la înființare, holding-ul de firme CIS plănuiește în 2022 atingerea unui procent de 25% din business-ul său din activități de export și trading internațional. Anul trecut, cifra totală de afaceri agregată a firmelor grupului a fost de 40 milioane de euro, se scrie în cadrul unui comunicat de presă al companiei.

„Ne bucurăm că reușim să ne consolidăm poziția pe piața din Republica Moldova, unde suntem prezenți încă de anul trecut prin intermediul diviziei de construcție – montaj conducte. Prin cele patru mari divizii de business ale grupului ne dorim să ne extindem activitatea pe piața energetică regională, atât în Republica Moldova, cât și în Bulgaria, Serbia sau Grecia, unde am semnat deja primele contracte de parteneriat. ” a declarat Sebastian Călugăr, CEO al CIS GROUP.

În ultimii trei ani subsidiara CIS GAZ, parte a CIS GROUP, a executat unele dintre cele mai importante proiecte strategice din istoria companiei, care sunt incluse în „Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2020 – 2029”, având drept beneficiar SNTGN Transgaz SA și Vestmoldtransgaz Republica Moldova. De altfel, la finalul anului trecut, CIS GAZ a fost desemnat de către ANRE drept Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de gaze naturale în România.

Printre proiecte se numără Extinderea Interconectorului Iași–Ungheni–Chișinău (Faza II, LOT I și LOT II ) pentru alimentarea cu gaze naturale a Republicii Moldova și creșterea capacității de transport, în perspectiva oferită și de lucrările executate în proporție de peste 80% în prezent pentru Conducta transport gaze naturale DN700 Onești – Gherăești – Lețcani (LOT I și LOT II).

Pentru 2021, planurile CIS GROUP includ dezvoltarea portofoliului de proiecte în regiunea CEE, în special în zona de trading de gaze naturale și construcția de conducte și instalații gaze naturale, dar și continuarea dezvoltării portofoliului de clienți business și casnici pentru furnizarea de gaze naturale și energie electrică în regiune.

DESPRE CIS GAZ

CIS GAZ este o companie românească cu capital 100% privat având o experiență de 30 de ani pe piața locală. Activitatea companiei se derulează prin intermediul celor patru mari divizii – furnizare gaz, construcție – montaj conducte, mentenanță, integritate conducte și furnizarea de echipamente pentru industria de gaze naturale și țiței.
În prezent, compania parcurge un plan de restructurare și modernizare de business având ca finalitate o nouă structură de tip holding: CIS GROUP.

Dezvoltarea grupului se bazează pe liniile de business deja deschise, operate de către Sebastian Călugăr, în calitate de CEO al viitorului holding.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO