Groznîi din Cecenia şi Mariupol din Ucraina ocupată, două oraşe distruse de armata rusă, s-au înfrăţit

11 Aug. 2023, 06:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2023, 06:45 // Actual //  Lupu Eduard

Groznîi, capitala republicii majoritare musulmane a Rusiei, Cecenia, s-a înfrățit cu orașul ocupat Mariupol, din sudul Ucrainei, scrie The Moscow Times. Cele două orașe au fost distruse de armata rusă în 1994-1995 şi, respectiv, în 2022.

„Primarul din Groznîi, Khas-Magomed Kadîrov, și șeful administrației din Mariupol, instalat de Rusia, Oleg Morgun, au semnat un acord prin care se stabilește relații între orașele înfrățite“, a anunțat primăria din Groznîi.

Documentul, semnat în cadrul vizitei primarului cecen în oraşul de la Marea Azov, include un angajament de cooperare în domeniile economic şi comercial, social, ştiinţific şi cultural.

„Groznîi şi Mariupol sunt oraşe înfrăţite. Datorită eforturilor trupelor ruse, Mariupol a fost eliberat de ameninţarea naţionalistă. Războinicii ceceni au luptat în prima linie apărând fiecare stradă de criminalii ucraineni şi de NATO”, a scris liderul cecen, Ramzan Kadîrov, pe Telegram.
Guvernatorul interimar al Doneţkului, Denis Puşilin, a subliniat că experienţa Ceceniei în depăşirea consecinţelor războiului este deja aplicată în regiune, fie că este vorba de reconstrucţia diferitelor localităţi afectate, fie de amenajarea de drumuri şi alte infrastructuri.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Mariupol a fost distrus în proporţie de 90% în timpul asediului brutal al Rusiei, care s-a încheiat cu capturarea oraşului în mai 2022, la care au participat şi unităţi cecene.

Cucerirea Mariupolului a permis Moscovei să înceapă amenajarea coridorului terestru între Donbas şi peninsula Crimeea anexată.
Groznîi a suferit, de asemenea, daune uriaşe în primul şi în al doilea război desfăşurate în republica din Caucaz după căderea URSS, în special în timpul asaltului rusesc asupra oraşului în iarna 1994-1995.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău