Este sau nu amenințată Moldova de o criză energetică? Jānis Mažeiks: Încurajez Guvernul să cumpere gaz

17 Aug. 2023, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2023, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mažeiks, a subliniat eforturile semnificative făcute de UE pentru a sprijini Republica Moldova în domeniul energetic în ultimii doi ani. Ambasadorul a menționat că sprijinul oferit a inclus nu doar expertiză, ci și finanțare pentru a ajuta la compensarea nevoilor gospodăriilor și la atenuarea dificultăților pe care poporul moldovean le-a întâmpinat în această perioadă.

Janis Mažeiks a remarcat că situația actuală a Republicii Moldova în ceea ce privește securitatea energetică este mult mai bună decât în anii precedenți, mai ales în pregătirea pentru sezonul de iarnă. Interconexiunile cu România au fost testate și s-au dovedit fiabile, iar spațiile de stocare în Ucraina și România pentru rezervele de gaze contribuie la asigurarea unui nivel mai ridicat de siguranță energetică.

El a adăugat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a alocat fonduri sub formă de împrumuturi pentru achiziționarea de rezerve de gaze, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra situației energetice a țării. De asemenea, prețul gazelor s-a redus semnificativ în comparație cu anul anterior, ceea ce a permis guvernului moldovean să constituie volume semnificative de rezerve în vederea sezonului de iarnă.

Ambasadorul Mažeiks a încurajat guvernul să continue eforturile în această direcție și să păstreze stocurile de gaze în vederea evitării oricăror surprize neplăcute în timpul sezonului rece. El a exprimat încrederea că situația actuală sugerează că iarna ce se apropie va fi mai ușoară decât precedenta și că sprijinul adițional al Uniunii Europene va contribui la asigurarea stabilității energetice a Republicii Moldova.

„Nu așteptăm cu nerăbdare nici o criză dar, din nou, de fiecare dată când Rep. Moldova s-a confruntat cu o criză, a Covidului, a refugiaților sau energetică, noi am avut posibilitatea și capacitatea de a veni cu sprijin adițional. Să ne amintim și sprijinul care a fost alocat în toate aceste crize. În toamna anului 2021, de exemplu, care a depășit suma de un miliard de euro pentru Rep. Moldova. Eu sper că nu va fi nevoie de sprijin adițional din partea UE în acest sens, dar istoria ne-a arătat că suntem gata să oferim asistență de fiecare dată când este nevoie”, a punctat Janis Mažeiks .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău