SUA avertizează Turcia că ar putea impune sancțiuni companiilor turcești care ajută Rusia să ocolească restricțiile

19 Aug. 2023, 19:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Aug. 2023, 19:55 // Actual //  bani.md

Oficialii americani au avertizat guvernul turc asupra unui „risc real” de a impune restricții companiilor turcești care ajută Rusia să eludeze sancțiunile, relatează The Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali occidentali.

Potrivit acestora, Washingtonul este foarte îngrijorat de modul în care Turcia ajută Rusia să eludeze sancțiunile. În special, potrivit oficialilor, electronicele occidentale intră în Rusia prin Turcia, iar porturile turcești continuă să primească nave rusești aflate sub sancțiuni.

„Suntem într-un dialog constant cu guvernul turc pe aceste probleme. Sperăm din suflet că vom putea evita un scenariu în care companii turcești vor fi supuse sancțiunilor”, a spus una dintre sursele publicației.

O preocupare deosebită pentru oficialii americani este flota „fantomă” care operează prin Turcia, care ajută Rusia să furnizeze petrol țărilor asiatice, ocolind în același timp plafonul de preț stabilit de țările G7.

Potrivit WSJ, unul dintre cei mai mari operatori ai flotei „secrete” este compania turcă Beks Ship Management, fondată în urmă cu mai bine de zece ani. În 2021, flota acestei companii era formată din șase nave. De atunci, a început să crească rapid, iar până în august 2023, flota sa avea deja 41 de nave cu o valoare totală de 782 de milioane de dolari. Costul total al flotei companiei a crescut de aproximativ zece ori în doi ani și jumătate.

Purtătorul de cuvânt al Beks Ship Management, Cemil Ersoz, a declarat reporterilor că navele au fost achiziționate prin bănci din Franța, China, Japonia, Taiwan și Australia. El a declarat că finanțarea nu a venit din Rusia.

WSJ notează că Beks Ship Management nu este singura companie din flota rusă „fantomă”. Potrivit publicației, sute de nave din întreaga lume, deținute de firme din Grecia, India, Emiratele Arabe Unite și Turcia, ajută Rusia să eludeze sancțiunile. În același timp, companiile însele evită sancțiunile secundare din cauza faptului că lucrează în afara standardelor obișnuite ale industriei.
După declanșarea unui război pe scară largă în Ucraina, țările occidentale au impus numeroase sancțiuni împotriva Rusiei, acordând o atenție deosebită resurselor energetice rusești. În decembrie 2022, embargoul UE asupra petrolului a intrat în vigoare, interzicând țărilor UE să cumpere petrol rusesc livrat pe mare. În același timp, a fost introdus, printre altele, un plafon de preț, interzicând companiilor de asigurări occidentale să asigure navele care transportă petrol rusesc la un preț mai mare decât plafonul stabilit. Pe fondul tuturor acestor restricții, Rusia a început să formeze o flotă „fantomă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău