Cum Rusia își ține în aer flota de avioane occidentale în ciuda sancțiunilor vestice

23 Aug. 2023, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2023, 14:51 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda sancțiunilor occidentale menite să împiedice transportatorii ruși să achiziționeze piese pentru avioanele lor Airbus și Boeing, Ural Airlines a importat peste 20 de dispozitive fabricate în SUA de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, arată datele vamale, notează Reuters.

În total, piese de aeronave în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de dolari au ajuns către companiile aeriene ruse din luna mai a anului trecut – când au fost în vigoare majoritatea restricțiilor comerciale din SUA și Europa și interdicțiile de export asupra Ucrainei – până la sfârșitul lunii iunie a acestui an, o analiză Reuters a vămilor. înregistrările arată.

Echipamentele au variat de la articole esențiale necesare pentru menținerea navigabilității unui avion cu reacție – cum ar fi dispozitivele Northrop Grumman, supapele de presiune din cabină, afișajele din carlingă și trenul de aterizare – până la piese de schimb mai banale, cum ar fi aparatele de cafea, telefoanele pentru însoțitoare de bord și scaunele de toaletă.

Registrele vamale au arătat că piesele au ajuns în Rusia prin intermediari în țări precum Tadjikistan, Emiratele Arabe Unite (EAU), Turcia, China și Kârgâzstan – dintre care niciuna nu a aprobat sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Suma de 1,2 miliarde de dolari subestimează valoarea totală a pieselor de avioane importate în perioada analizată de Reuters, deoarece include doar transporturile destinate direct companiilor aeriene ruse sau unităților de întreținere ale acestora – și nu piesele de avioane expediate către alte companii din Rusia.

Oleg Panteleev, șeful think-tank-ului de aviație AviaPort de la Moscova, a declarat că, companiile aeriene ruse au „rezolvat problema” operațiunii sub sancțiunile occidentale.

„La început a fost un șoc, nimeni nu a știut ce să facă”, a declarat el pentru Reuters. „După două-trei luni au fost găsite noi canale de aprovizionare și, după șase sau nouă luni, au apărut destul de multe alternative, care au permis reducerea prețurilor și a timpilor de livrare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău