Urmare a evoluțiilor recente din sectorul metalelor uzate, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova examinează oportunitatea instituirii unui monopol fiscal asupra activității de furnizare a resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase către agenții economici de pe teritoriul țării, care nu au legături fiscale cu sistemul bugetar național.
Deși a anunțat despre anumit evoluții pe piața metalelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării nu spune despre ce anume este vorba.
„Scopul central al acestei inițiative este să protejeze cetățenii și societatea în ansamblu, prin promovarea interesului public în ceea ce privește activitățile economice desfășurate de agenții economici. În plus, se urmărește realizarea unei contribuții semnificative la sporirea veniturilor la bugetul de stat. ”, se arată în mesajul ministerului.
Autoritatea spune că prin instituirea unui monopol fiscal creăm un mecanism prin care anumite întreprinderi din Republica Moldova primesc dreptul exclusiv de a desfășura o activitate economică specifică legată de producerea sau furnizarea anumitor bunuri sau servicii.
Dezastru la Metalferos
Piața metalelor a fot liberalizată în anul 2019 urmare a inițiativei premierului de atunci, Maia Sandu, după ce compania statului Metalferos controla piața. Monopolul a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc, ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.
După demonopolizarea pieței metalelor încasările companiei statului Metalferos s-au prăbușit. Astfel, potrivit ultimelor date, compania a contabilizat pierderi de 13,2 milioane de lei în anul 2022 față de un profit de 43 de milioane de lei în 2021, arată raportul companiei. Cifra de afaceri a companiei a constituit anul trecut 217 milioane de lei, comparativ cu 1,7 miliarde de lei în anul 2021.
Anterior, Metalferos a cărei acționar majoritar este statul a fost stoarsă de bani prin diferite scheme și companii căpușă.
În 2020 Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține controlul.
Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.