Cine sunt marii artişti pe care îi vei urmări la Castel Mimi şi nu-i poţi întâlni la Varniţa şi Bulboaca

24 Aug. 2023, 16:30
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
24 Aug. 2023, 16:30 // Comercial //  MD Bani

Fundaţia Constantin Mimi revine cu agenda desfăşuraă a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera. Program deosebit în fiecare zi – Varniţa, Bulboaca şi Castel Mimi.

La Varniţa, pe 30 august, aveţi marele privilegiu să fiţi parte a unui recital excepţional, în care se întâlneşte rock-ul alternativ al lui Nicu Ţărnă şi “Gândul Mâţei Band”, cu folclorul cules din întreaga ţară de Nicolae Gribincea şi Ansamblul Etnofolcloric “Plăieşii”. Se aşteaptă un adevărat spectacol pe scena de la Varniţa, unde accesul este gratuit pentru toţi admiratorii celor două formaţii muzicale.

A doua zi, pe 31 august, toată lumea este aşteptată la Bulboaca, unde maestrul Constantin Moscovici va susţine un recital care să răscolească amintirile tuturor, indiferent de preferinţe muzicale. La nai vor răsuna melodii internaţionale celebre din diverse genuri muzicale, precum rock, etno şi evident, muzică clasică. Seara se va încheia cu un recital susţinut de Felicia Dunaf şi “Dunaff band”, care pregătesc un amalgam de piese arhicunoscute în engleză şi română, atât moderne, cât şi melodii vechi, legendare, devenite hituri autohtone, dar reinterpretate şi stilizate, precum “Amor, amor, tăcut amor”.

Apogeul Festivalului Internaţional VinOpera va fi pe 1 septembrie la Castel Mimi, acolo unde un număr impresionant de peste 60 de muzicieni din România şi Republica Moldova vor susţine un grandios spectacol simfonic. Două orchestre – cea a Operei Naţionale de la Bucureşti şi Orchestra Filarmonicii “Serghei Lunchevici” de la Chişinău se reunesc pentru publicul din Republica Moldova şi turiştii străini care an de an vin în ţara noastră.

Marele dirijor român Daniel Jinga va sincroniza perfect instrumentiștii celor două orchestre cu vocile soliştilor de operă, laureaţi ai concursurilor internaţionale de specilitate.

Iordache Basalic, bariton și solist al Operei Naționale din București, cel care adoră rolul lui Figaro din opera lui Mozart și vine în Republica Moldova după mai multe turnee în Europa și Asia.

Mădălina Barbu, solistă inclusă în categoria rară a sopranelor de coloratură, cu calități vocale deosebite, a cărei voce inconfundabilă este asemănată cu cea a unei privighetori.

– Moldoveanca noastră – Lilia Istratii, ex mezzo soprano a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, actualmente soprană la Opera Română din Craiova și finalista mai multor concursuri mondiale, printre care “Operalia”, cel mai prestigios concurs liric iniţiat şi patronat de către marele tenor Placido Domingo.

– Tenorul Dumitru Mîțu, Artist Emerit al Republicii Moldova, membru al formaţiei Brio Sonores, cel care a făcut presa din întreaga lume să scrie despre calitățile sale vocale unice, după ce a fost declarat “fenomenul” concursului Internațional “SWR Junge Opernstars 2023”, desfășurat la începutul acestui an în Germania.

Pentru recitalul de gală de la Castel Mimi este nevoie de bilet de acces. Detalii suplimentare puteţi afla accesând paginile de Facebook ale Fundaţiei Constantin Mimi şi Castel Mimi.

Festivalul Internaţional VinOpera a fost recunoscut drept cel mai bun eveniment vinicol European în 2022, potrivit ITERVITIS al Consiliului Europei şi “Evenimentul Anului 2021” la categoria “Evenimentul Enogastronomic” de către Wine Travel Awards.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera 2023 este organizat de Fundaţia Constantin Mimi cu suportul financiar al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, de pe lângă Guvernul României, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Castel Mimi.

Vă aşteptăm pe toţi să trăiţi emoţii unice şi să vă lăsaţi purtaţi de magia muzicii clasice, pe 1 septembrie la Castel Mimi, la cea mai frumoasă atracţie turistică din ţara noastră.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 10:46 // Actual //  Ursu Victor

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene au afectat grav Uzina Metalurgică din Rîbnița, un pilon economic al regiunii transnistrene. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că uzina operează acum la capacitate minimă.

„Liniile de tensiune înaltă dintre Podolisk (Ucraina) și Rîbnița, de 330 kV, nu sunt funcționale. Uzina Metalurgică se bazează acum pe o linie electrică de 110 kV, care permite doar menținerea funcționalității, dar nu și funcționarea în regim normal,” a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, Centrala electrică moldovenească (Moldgres) obișnuia să alimenteze uzina prin linii electrice de tensiune înaltă ce traversau teritoriul Ucrainei, creând o buclă energetică. Distrugerile cauzate de atacurile rusești au rupt această legătură, punând în dificultate atât uzina, cât și alte infrastructuri din regiune.

Impactul asupra Uzinei Metalurgice, una dintre principalele surse de venit pentru Transnistria, reprezintă o lovitură majoră pentru economia regiunii, deja afectată de instabilitatea energetică și politică din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău