Transferurile valutare mai rapide prin Swift Go, disponibile și în Moldova, doar la Victoriabank

28 Aug. 2023, 10:31
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
28 Aug. 2023, 10:31 // Comercial //  MD Bani

Victoriabank este prima bancă din Moldova care a aderat la serviciul Swift Go, un nou standard în domeniul plăților internaționale de mică valoare dezvoltat de SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale).

Rapid, ușor și previzibil sunt cele trei cuvinte care descriu ce înseamnă standardul SWIFT Go. Prin intermediul acestui serviciu, clienții Victoriabank vor putea primi transferuri din străinătate direct în conturile lor în maximum 4 ore, în zilele lucrătoare ale băncii (între 08:30-17:30). Suma maximă care va putea fi trimisă prin intermediul serviciului Swift GO este de 10 000 de EUR/USD/GBP. Procesul este securizat și transparent, expeditorul fiind înștiințat despre toate taxele și cursurile de schimb înainte de a iniția tranzacția, iar destinatarul va recepționa suma integrală.

Pentru a beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de acest serviciu, atât expeditorul, cât și destinatarul plății trebuie să fie clienți ai unei instituții bancare care a aderat la Swift Go. Serviciul este adoptat deja de sute de bănci din întreaga lume. Lista tuturor instituțiilor bancare se actualizează în permanență și poate fi găsită aici.

„Ne onorează faptul că suntem singura bancă din Moldova care a aderat la serviciul Swift Go. Implementarea acestui nou proiect demonstrează angajamentul nostru continuu de a oferi soluții inovatoare și convenabile clienților noștri. Fie că trebuie să încaseze contravaloarea unor mărfuri, salariul din străinătate sau un transfer de la o rudă sau prieten, în doar 4 ore clienții noștri, persoane fizice sau juridice, vor avea banii în cont și îi vor putea utiliza prin intermediul aplicațiilor de deservire la distanță – VB24 sau VB24Business”, a declarat Ionela Maloș, Vicepreședinte Victoriabank.

Despre Victoriabank:

Victoriabank este una dintre cele mai mari instituții financiare din Republica Moldova, oferind o gamă completă de servicii bancare pentru clienții săi, inclusiv conturi de economii, credite, servicii de plăți și soluții de investiții. Cu o experiență de 33 de ani în domeniul bancar, Victoriabank rămâne dedicată furnizării serviciilor inovatoare. Are în prezent peste 300 000 de clienți activi, 70 de unități şi 1 100 de angajați. Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO