Usturoiul chinezesc invadează piețele europene. Producătorii autohtoni se revoltă

03 Sept. 2023, 04:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2023, 04:35 // Actual //  bani.md

Usturoiul chinezesc este tot mai des întâlnit în Europa, iar această tendință este alarmantă pentru producătorii autohtoni. Impactul acestei invazii este devastator, punând în pericol sute de mii de locuri de muncă în sectorul agricol, în special pentru lucrătorii străini.

Usturoiul chinezesc este tot mai des întâlnit în Europa, iar această tendință este alarmantă pentru producătorii autohtoni. Impactul acestei invazii este devastator, punând în pericol sute de mii de locuri de muncă în sectorul agricol, în special pentru lucrătorii străini.

Discutăm despre usturoiul chinezesc congelat, care, potrivit spaniolilor, pătrunde fraudulos din China în Uniunea Europeană.

Această formă de antibiotic natural chinezesc ajunge în Europa la un preț mai redus. Asta afectează vânzarea usturoiului spaniol la niveluri profitabile pentru agricultorii din Spania.

Usturoiul chinezesc pune în pericol agricultura europeană

Producătorii spanioli semnalează, de asemenea, diverse nereguli legate de importurile de usturoi congelat. Printre acestea, principalul aspect este că usturoiul e transportat la o temperatură de minus patru grade Celsius.

El trebuie transportat minus 20 de grade Celsius, a explicat Julio Bacete, un reprezentant al asociațiilor producătorilor de usturoi din Spania.

În al doilea rând, usturoiul chinezesc are o clasificare tarifară diferită, ceea ce îi permite să fie importat cu tarife extrem de scăzute.

Această situație are un impact negativ asupra industriei usturoiului local. Mai mult, suprafața destinată cultivării usturoiului în Spania va scădea cu aproximativ 20%. Totul din cauza secetei din Andalucia și problemelor legate de accesul la apă din Castilla La Mancha.

Producția de usturoi va scădea în Spania

Usturoiul reprezintă un element vital pentru economia multor orașe spaniole, iar deja în campania agricolă precedentă, suprafața de cultivare a scăzut cu aproximativ 30% în comparație cu anul anterior. Prin urmare, problema creată de intrarea pe piață a celui chinezesc este mult mai gravă decât s-ar putea crede la prima vedere.

În Spania, cultura usturoiului ocupă o suprafață de aproximativ 29.000 de hectare, iar producția este în mare parte exportată către alte țări.

Cu apariția opțiunii usturoiului chinezesc congelat la prețuri mai scăzute, piața spaniolă se confruntă cu o concurență acerbă.

Anual, tăierea și recoltarea usturoiului direct de pe câmp asigură aproape un milion de locuri de muncă, în special în regiunile Castilla La Mancha, Andalucia, Castilla y León și Madrid.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală