Voci excepționale, duete superbe și faimoasa „O solo mio” au răsunat la Festivalul VinOpera

06 Sept. 2023, 11:34
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2023, 11:34 // Comercial //  MD Bani

Prima zi de toamnă a început cu concertul de gală de la Castel Mimi, unde au participat reprezentanți ai conducerii țării, dar și ai misiunilor diplomatice, printre care ambasadorul României, al Statelor Unite și al Uniunii Europene la Chișinău.

 

Orchestra Operei Naționale a României și cea a Filarmonicii Naționale de la Chișinău au fost conduse de marele dirijor român Daniel Jinga. Pe scena de la Castel Mimi, au urcat marii soliști de operă de pe ambele maluri ale Prutului: Iordache Basalic, Mădălina Barbu, Lilia Istrati și Dumitru Mîțu.

VinOpera s-a încheiat cu renumita „O sole mio”, interpretată de toţi cei patru artişti. Prestația a fost aplaudată în picioare de o mie de spectatori.

Pe lângă interpretările solo, publicul a fost încântat să urmărească duetele formate din vocile Liliei Istratii şi a tenorului Dumitru Mîţu, interpretând „Lippen schweigen” de Franz Lehár. „Chitarra romanade Eldo Di Lazzaro şi „Funiculì, Funiculà” de Luigi Denza, ce au sunat spectaculos prin vocile lui Iordachi Basalic şi Dumitru Mîţu.

Organizatorul evenimentului, fundația Constantin Mimi, a oferit dirijorului și soliștilor, trofeul VinOpera, în semn de înaltă apreciere și mulțumire pentru participarea la festival.

„Suntem mândri că deja a devenit o tradiție să adunăm, aici, la Castel Mimi, iubitorii de artă, cultură și vinuri excelente. VinOpera este mai mult decât un festival de muzică clasică, este dovada faptului că împreună putem face lucruri mari, că putem crește și dezvolta parteneriate sustenabile, că putem promova valori importante și că putem să ne promovăm cu mândrie țara”, a precizat Cristina Frolov.

La eveniment a fost prezent și secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.

„Dorim ca Festivalul de muzică clasică VinOpera să devină o constantă și o tradiție în Republica Moldova. Un eveniment care să fie un punct de referință în calendarul cultural și care să aducă împreună oameni de pe ambele maluri ale Prutului pentru a împărtăși și celebra ceea ce ne unește, cultura noastră comună, limba română, tradițiile și obiceiurile”, a spus Adrian Dupu.

Amintim că Festivalul a debutat pe 30 august, cu un recital la Varniţa, susţinut de „Gândul Mâţei Band” şi Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”.

Pe 31 august, la Bulboaca, locuitorii din regiune, dar şi toţi doritorii, au putut participa la un concert, ce s-a desfășurat în preajma gării de trenuri și care a îmbinat melodiile la nai, în interpretarea lui Constantin Moscovici, cu vocile tinerei interprete Andreea Josan şi a surorii maestrului Nadejda Moscovici. Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Felicia Dunaf şi „Dunaff Band”.

Apogeul Festivalului VinOpera a avut loc pe 1 septembrie, la Castel Mimi, cu un concert simfonic grandios.

Toţi spectatorii veniți la festival au putut participa şi la Vernisajul Vinului, unde micii producători „Minis Terrios”, „Casa Vinicolă Luca”, „Gogu Winery” şi „Vinăria Nobilă” şi-au expus vinurile şi le-au propus spre degustare.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a fost acoperit în totalitate datorită energiei solare, produse la Castel Mimi, care în ultimii ani a făcut eforturi colosale pentru a produce energie regenerabilă, prin montarea panourilor solare pe domeniul vinăriei.

În total, în cadrul celor trei evenimente desfăşurate la Varniţa, Bulboaca şi la Castel Mimi au participat peste 3500 persoane.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău