BNM, despre operațiunile băncii milionarului Gușan: Toate tranzacțiile sunt prin Centrul de Casă și Decontări Tiraspol

06 Sept. 2023, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2023, 12:21 // Actual //  bani.md

Ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „În Profunzime”, declara că o bancă comercială asociată cu regimul Șerif a început să ofere servicii de transfer direct în lei către conturile deschise în băncile comerciale din țară.

Într-un răspuns oferit pentru BANI.MD, Banca Națională a Moldovei spune că: „În conformitate cu Hotărârea Parlamentului RM nr. 885-XIII din 19.06.1996, tranzacțiile operatorilor economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova pot fi realizate  doar în lei moldovenești și doar prin intermediul Centrului de Casă și Decontări Tiraspol (participant în Sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI)). Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu sunt licențiate, reglementate și supravegheate de către Banca Națională.

Banca centrală susține că, băncile licențiate, în conformitate cu cerințele Legii nr.308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului și actelor normative subordonate acesteia, sunt obligate să aplice măsuri de precauție sporită în relație cu clienții și tranzacțiile efectuate de aceștia în/din „băncile” din regiunea transnistreană. Aplicarea cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului trebuie să fie proporțională riscului identificat pentru fiecare client/tranzacție în parte.

„Orice contact dintre BNM și reprezentanții structurilor din Tiraspol, privind chestiunile care țin de competența BNM, se realizează exclusiv prin intermediul Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se mai arată în mesajul autorității monetare.

Instituția financiară a grupul Sheriff este Agroprombank. Holdingul „Sheriff”, controlat de milioanrul Victor Gușan, funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău