Cine este baronul termoficării care a câștigat licitația pentru reparația blocurilor energetice de la Termoelectrica

07 Sept. 2023, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2023, 10:27 // Actual //  Lupu Eduard

La Termoelectrica se va face reparația capitală la blocurile energetice, potrivitdeclarației ministrului Energiei, Victor Parlicov din cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

Potrivit ministrului, în urma analizelor s-a ajuns la concluzia că oportună este reparația capitală pentru a prelungi durata de viață a blocurilor energetice cu 5-7 ani până la retehnologizare. „Nu a câștigat Horus, ci Turboenergy Power. Horus se ocupa doar de vărsat lături în spațiul informațional în loc să lucreze și discreditau activitatea sectorului. Nu au meritat oameni aceștia să se verse în capul lor atâta critică”.

Parlicov a spus că au fost înlăturate barierele de reglementare care acordau drept exclusiv la compania rusească Sliovîe Mașinî să facă reparații la Termoelectrica. „Chiar dacă nu va fi reparat blocul 2, nu vom îngheța. La iarnă prețurile vor mult mai bine, va fi cald și mecanismele de compensare se vor menține”.

La Turboenergy Power șeful și unicul asociat este moldoveanul Victor Slivinschi, 39 de ani, al cărui companie în ultimii ani a câștigat mai multe contracte importante la București pentru reabilitarea rețelei de termoficare.

„Toată infrastructura energetică din București este sovietică, rusească, aici am avea un mic avantaj în raport cu ceilalți chiar dacă suntem în piață doar de vreo cinci ani”, admite Victor Slivinschi, 38 de ani, într-o discuție cu jurnaliștii Newsweek România.

Susține însă că după invazia rusă în Ucraina de la începutul acestui an lucrurile s-au schimbat radical:    „Am avut câteva livrări de echipamente din piața rusă, dar asta s-a întâmplat până la război și asta au făcut și alții, nu doar noi”.

Din 2015, de când a deschis o sucursală în România, încasările ”Turboenergy Power” au crescut substanțial, de peste 65 de ori: 65,1 milioane de lei românești în 2021 față de 1 milion de lei românești în 2016. Ceea ce i-a permis să achiziționeze, între timp, alte două companii locale din România implicate în contracte energetice: Celin SRL și Energofor SRL, ambele apărând ca antreprenori sau subcontractori în alte contracte energetice din România.

Prima companie înființată de Slivinschi la București, SV Metex Europe, a avut numeroase contracte în sistemul energetic românesc.

Nimic nu părea să le anunțe succesul, din ultimii ani, de la București al lui Slivinschi și al fratelui său Valeriu. Victor Slivinschi a terminat o facultate cu profil politic, iar fratele său mai tânăr, Valeriu, a absolvit istoria la Suceava.

Potrivit newsweek.ro, ascensiunea lor a început însă în 2015 cu o corporație rusă-Lukoil. Au deschis special o sucursală al Ploiești pentru colaborarea cu rușii, cu care de altfel au avut primul contract de amploare în România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău