Șantajul cu energie al rușilor de la Cuciurgan! Parlicov: Vor scumpirea curentului

07 Sept. 2023, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2023, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că Chișinăul negociază cu cei de la Cuciurgan prelungirea contractului cu preț bun, însă ei vor să mărească prețul

„E în interesul ambelor părți să nu repetăm scenariul prost din noiembrie anul trecut și cred că vom ajunge la un consens. Noi am propus semnarea unui contract pe termen mai lung. Șansele sunt bune, nu exclus o perioadă să încerce să facă un fel de șantaj”, a punctat Parlicov, care a evitat să spună cu cât vor să majoreze prețul energiei electrice.

Referindu-se la scenariul în care Gazprom închide gazul pentru regiunea stângă a Nistrului și Energocom ar livra gaz, Parlicov a spus că la prețul actual al gazelor energia de la Cuciurgan nu este competitivă. Echilibrarea este un subiect care se discută. Anterior nu sa ajuns la consens.

Energocom, traiderul de stat anunța, la sfârșitul lunii august, că centrala de la Cuciurgan va asigura în luna septembrie aproximativ 302.000 MWh e curent electric din necesarul total prognozat de 334.000 MWh. Aproximativ 13.400 MWh vor fi achiziționați de la producătorii de energie din surse regenerabile (SER) și de la centralele electrice de termoficare urbană (CET), în timp ce partea rămasă din necesar va fi acoperită prin achiziții efectuate prin intermediul OPCOM.

Costulu curentului a rămas neschimbat de 66 de dolari per MWh.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău