Paradă cu tractoare și camioane la 75-a aniversare a statului comunist. Cum sărbătorește Kim Jong

09 Sept. 2023, 09:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Sept. 2023, 09:16 // Actual //  bani.md

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a marcat Ziua Naţională cu o paradă a grupurilor paramilitare şi schimburi diplomatice în care a promis că va aprofunda legăturile cu China şi Rusia, conform Reuters.

Kim a urmărit parada din Piaţa Kim Il Sung din Phenian şi a purtat discuţii cu o delegaţie chineză aflată în vizită, a informat sâmbătă presa de stat KCNA.

În fiecare an, pe 9 septembrie, în Coreea de Nord se celebrează înfiinţarea Republicii Democrate Coreene, statul fiind fondat în anul 1948.

La parada de anul acesta, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființare, în capitala Coreei de Nord au fost afişate lansatoare de rachete ascunse în camioane de livrare şi tractoare remorcând trupe şi armament, pentru a sublinia rolul miliţiilor ca luptători de gherilă într-un război.

Preşedintele chinez Xi Jinping a trimis o scrisoare în care îşi exprimă disponibilitatea de a consolida comunicarea strategică şi cooperarea la nivel de lucru.

Ce i-a promis Vladimir Putin lui Kim Jong Un

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis şi el o scrisoare lui Kim, spunând că cele două ţări îşi vor extinde relaţiile bilaterale pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în peninsula coreeană şi Asia de Nord-Est.

„Creşterea cooperării China-Rusia-Coreea de Nord şi renunţarea lui Xi la summitul G20 din India oferă imaginea unei fisuri tot mai mari în peisajul geopolitic al Asiei”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Kim este aşteptat să călătorească în Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu Putin şi a discuta despre furnizarea de arme către Moscova pentru a sprijini invazia sa pe scară largă în Ucraina.

Coreea de Nord îşi completează armata deja mare cu diverse grupuri paramilitare, de rezervă şi de securitate, cum ar fi Gărzile Roşii Muncitori-Ţărani (WPRG) afiliate armatei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău