Șiretlicul lui Putin de a păcăli Occidentul: Trei țări fac afaceri ascunse cu Rusia, creșteri de peste 1.000%

09 Sept. 2023, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2023, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei din Ucraina ordonate de Vladimir Putin, Statele Unite și aliații săi din Europa au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă.

Dar, Rusia a trecut la aplicarea unui șiretlic în afacerile internaționale. Astfel, trei țări, China, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan au făcut afaceri cu regimul lui Putin pe ascuns, sporindu-și vânzările cu peste 1000%, la produsele critice, precum cipuri și electronice necesare producției de arme a Kremlinului.
Sancțiunile occidentale și fuga din Rusia a peste 1.100 de firme din Vest au dus la o blocadă economică a Moscovei. Totuși, campania de război a lui Vladimir Putin continuă, după ce a canibalizat economia țării, controlând-o în mod direct, potrivit Foreign Policy.

De asemenea, pentru că armamentul rusesc avansat și dronele iraniene pe care le folosește Rusia depind de un flux de componente electronice avansate americane care se scurge peste graniță, Moscova a folosit alternative.

Rusia a găsit mijlocitori atât în Est, cât și în Vest. Chiar dacă companii precum firma americană Nvidia și-au rupt legăturile cu Sberbank – principalul creditor rus – și ambițiile AI ale conglomeratului tehnologic rus Yandex au fost puse sub control, ceva curios se întâmplă. Un număr tot mai mare de componente fabricate în Occident își găsesc drum în echipamentele militare rusești.

După o scădere în 2022, importurile rusești de componente critice, de la simpli tranzistori – blocurile de bază ale electronicii – la microcipuri și microprocesoare mai specializate, au revenit la niveluri proporționale cu ceea ce am văzut înainte de război. Mai mult decât atât, 98% dintre aceste componente sunt direcționate prin țări terțe, comparativ cu 54% în anul anterior, manifestându-se adesea în echipamente militare, de la rachete Kalibr până la tancuri T-72.

O lacună legală permite Rusiei să achiziționeze aceste bunuri sub acoperirea cu dublă utilizare – referindu-se la articole cu aplicații atât civile, cât și militar. Aceasta este doar una dintre numeroasele metode pe care rușii le folosesc pentru a importa electronice avansate.

China apare ca un pivot în această rețea complicată ascunsă, reprezentând peste 87% din importurile de semiconductori ale Rusiei în T4 2022, un salt uluitor de la 33% în aceeași perioadă din 2021.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre aceste componente nici măcar nu sunt chineze, dar mai degrabă redirecționate prin intermediarii din Hong Kong și China continentală – companii precum Agu Information Technology, înființată abia în 2022, au livrat cipuri în valoare de peste 18 milioane de dolari către Rusia.

Este de remarcat faptul că exporturile de cipuri americane din Hong Kong și China către Rusia au crescut de zece ori (spor de 1.000%) în comparație cu perioada pre-invazie din 2021 cu perioada post-invazie din 2022, ajungând la aproximativ 570 de milioane de dolari în acel an.

Kazahstanul este, de asemenea, un jucător cheie în schema Rusiei; în 2022, a exportat cipuri foarte avansate în valoare de 3,7 milioane de dolari, o creștere uriașă față de numai 12.000 de dolari, în anul precedent.
Emiratele Arabe Unite (EAU) urmează în ceea ce privește livrările de cipuri. Rapoartele arată că exporturile de piese electronice din Emiratele Arabe Unite către Rusia au crescut de șapte ori într-un an, până la aproape 283 de milioane de dolari în 2022, în timp ce exporturile de microcipuri au crescut de cincisprezece ori la 24,3 milioane de dolari, de la 1,6 milioane de dolari în 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău