Șiretlicul lui Putin de a păcăli Occidentul: Trei țări fac afaceri ascunse cu Rusia, creșteri de peste 1.000%

09 Sept. 2023, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2023, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei din Ucraina ordonate de Vladimir Putin, Statele Unite și aliații săi din Europa au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă.

Dar, Rusia a trecut la aplicarea unui șiretlic în afacerile internaționale. Astfel, trei țări, China, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan au făcut afaceri cu regimul lui Putin pe ascuns, sporindu-și vânzările cu peste 1000%, la produsele critice, precum cipuri și electronice necesare producției de arme a Kremlinului.
Sancțiunile occidentale și fuga din Rusia a peste 1.100 de firme din Vest au dus la o blocadă economică a Moscovei. Totuși, campania de război a lui Vladimir Putin continuă, după ce a canibalizat economia țării, controlând-o în mod direct, potrivit Foreign Policy.

De asemenea, pentru că armamentul rusesc avansat și dronele iraniene pe care le folosește Rusia depind de un flux de componente electronice avansate americane care se scurge peste graniță, Moscova a folosit alternative.

Rusia a găsit mijlocitori atât în Est, cât și în Vest. Chiar dacă companii precum firma americană Nvidia și-au rupt legăturile cu Sberbank – principalul creditor rus – și ambițiile AI ale conglomeratului tehnologic rus Yandex au fost puse sub control, ceva curios se întâmplă. Un număr tot mai mare de componente fabricate în Occident își găsesc drum în echipamentele militare rusești.

După o scădere în 2022, importurile rusești de componente critice, de la simpli tranzistori – blocurile de bază ale electronicii – la microcipuri și microprocesoare mai specializate, au revenit la niveluri proporționale cu ceea ce am văzut înainte de război. Mai mult decât atât, 98% dintre aceste componente sunt direcționate prin țări terțe, comparativ cu 54% în anul anterior, manifestându-se adesea în echipamente militare, de la rachete Kalibr până la tancuri T-72.

O lacună legală permite Rusiei să achiziționeze aceste bunuri sub acoperirea cu dublă utilizare – referindu-se la articole cu aplicații atât civile, cât și militar. Aceasta este doar una dintre numeroasele metode pe care rușii le folosesc pentru a importa electronice avansate.

China apare ca un pivot în această rețea complicată ascunsă, reprezentând peste 87% din importurile de semiconductori ale Rusiei în T4 2022, un salt uluitor de la 33% în aceeași perioadă din 2021.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre aceste componente nici măcar nu sunt chineze, dar mai degrabă redirecționate prin intermediarii din Hong Kong și China continentală – companii precum Agu Information Technology, înființată abia în 2022, au livrat cipuri în valoare de peste 18 milioane de dolari către Rusia.

Este de remarcat faptul că exporturile de cipuri americane din Hong Kong și China către Rusia au crescut de zece ori (spor de 1.000%) în comparație cu perioada pre-invazie din 2021 cu perioada post-invazie din 2022, ajungând la aproximativ 570 de milioane de dolari în acel an.

Kazahstanul este, de asemenea, un jucător cheie în schema Rusiei; în 2022, a exportat cipuri foarte avansate în valoare de 3,7 milioane de dolari, o creștere uriașă față de numai 12.000 de dolari, în anul precedent.
Emiratele Arabe Unite (EAU) urmează în ceea ce privește livrările de cipuri. Rapoartele arată că exporturile de piese electronice din Emiratele Arabe Unite către Rusia au crescut de șapte ori într-un an, până la aproape 283 de milioane de dolari în 2022, în timp ce exporturile de microcipuri au crescut de cincisprezece ori la 24,3 milioane de dolari, de la 1,6 milioane de dolari în 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău