Șiretlicul lui Putin de a păcăli Occidentul: Trei țări fac afaceri ascunse cu Rusia, creșteri de peste 1.000%

09 Sept. 2023, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2023, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei din Ucraina ordonate de Vladimir Putin, Statele Unite și aliații săi din Europa au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă.

Dar, Rusia a trecut la aplicarea unui șiretlic în afacerile internaționale. Astfel, trei țări, China, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan au făcut afaceri cu regimul lui Putin pe ascuns, sporindu-și vânzările cu peste 1000%, la produsele critice, precum cipuri și electronice necesare producției de arme a Kremlinului.
Sancțiunile occidentale și fuga din Rusia a peste 1.100 de firme din Vest au dus la o blocadă economică a Moscovei. Totuși, campania de război a lui Vladimir Putin continuă, după ce a canibalizat economia țării, controlând-o în mod direct, potrivit Foreign Policy.

De asemenea, pentru că armamentul rusesc avansat și dronele iraniene pe care le folosește Rusia depind de un flux de componente electronice avansate americane care se scurge peste graniță, Moscova a folosit alternative.

Rusia a găsit mijlocitori atât în Est, cât și în Vest. Chiar dacă companii precum firma americană Nvidia și-au rupt legăturile cu Sberbank – principalul creditor rus – și ambițiile AI ale conglomeratului tehnologic rus Yandex au fost puse sub control, ceva curios se întâmplă. Un număr tot mai mare de componente fabricate în Occident își găsesc drum în echipamentele militare rusești.

După o scădere în 2022, importurile rusești de componente critice, de la simpli tranzistori – blocurile de bază ale electronicii – la microcipuri și microprocesoare mai specializate, au revenit la niveluri proporționale cu ceea ce am văzut înainte de război. Mai mult decât atât, 98% dintre aceste componente sunt direcționate prin țări terțe, comparativ cu 54% în anul anterior, manifestându-se adesea în echipamente militare, de la rachete Kalibr până la tancuri T-72.

O lacună legală permite Rusiei să achiziționeze aceste bunuri sub acoperirea cu dublă utilizare – referindu-se la articole cu aplicații atât civile, cât și militar. Aceasta este doar una dintre numeroasele metode pe care rușii le folosesc pentru a importa electronice avansate.

China apare ca un pivot în această rețea complicată ascunsă, reprezentând peste 87% din importurile de semiconductori ale Rusiei în T4 2022, un salt uluitor de la 33% în aceeași perioadă din 2021.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre aceste componente nici măcar nu sunt chineze, dar mai degrabă redirecționate prin intermediarii din Hong Kong și China continentală – companii precum Agu Information Technology, înființată abia în 2022, au livrat cipuri în valoare de peste 18 milioane de dolari către Rusia.

Este de remarcat faptul că exporturile de cipuri americane din Hong Kong și China către Rusia au crescut de zece ori (spor de 1.000%) în comparație cu perioada pre-invazie din 2021 cu perioada post-invazie din 2022, ajungând la aproximativ 570 de milioane de dolari în acel an.

Kazahstanul este, de asemenea, un jucător cheie în schema Rusiei; în 2022, a exportat cipuri foarte avansate în valoare de 3,7 milioane de dolari, o creștere uriașă față de numai 12.000 de dolari, în anul precedent.
Emiratele Arabe Unite (EAU) urmează în ceea ce privește livrările de cipuri. Rapoartele arată că exporturile de piese electronice din Emiratele Arabe Unite către Rusia au crescut de șapte ori într-un an, până la aproape 283 de milioane de dolari în 2022, în timp ce exporturile de microcipuri au crescut de cincisprezece ori la 24,3 milioane de dolari, de la 1,6 milioane de dolari în 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău