Gata cu șantajul energetic asupra Republicii Moldova! Marele anunț făcut de Maia Sandu. Se scurtează lanțul lui Putin

12 Sept. 2023, 11:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2023, 11:23 // Actual //  bani.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că țara este pregătită pentru sezonul rece, cu stocuri adecvate de gaze naturale și cu mecanisme pentru a evita șantajul energetic din partea Rusiei. Declarația a fost făcută în emisiunea „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit Președintelui Maia Sandu, compania Energocom a făcut stocuri suficiente de gaze naturale pentru a asigura cetățenii cu energie termică la prețuri rezonabile în timpul iernii. Această măsură este menită să protejeze populația împotriva oricăror perturbări ale furnizării de gaze naturale.

De asemenea, Președintele a subliniat că Republica Moldova nu mai poate fi șantajată din punct de vedere energetic de Rusia, prin intermediul concernului rus Gazprom. Aceasta se datorează faptului că Republica Moldova a dezvoltat infrastructura și mecanismele necesare pentru a cumpăra gaz de pe piața internațională, eliminând astfel dependența de furnizorul rus.

Maia Sandu a afirmat că, în cazul în care Gazprom insistă pe achitarea unor datorii pe care Republica Moldova le consideră inexistente, Chișinăul va apela la instanțele internaționale pentru a-și apăra poziția. Ea a subliniat că Republica Moldova este acum independentă din punct de vedere energetic și nu mai este vulnerabilă la șantajul energetic care a durat timp de 30 de ani.

Președintele a menționat, de asemenea, că independența energetică deplină va fi obținută atunci când vor fi finalizate proiectele de construcție a liniilor de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Linia Vulcănești-Chișinău este programată să fie finalizată în 2025, în timp ce linia electrică aeriană Bălți-Suceava ar urma să devină funcțională din 2028.

Cu toate acestea, Președintele a recunoscut că mai există vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea de electricitate, deoarece Republica Moldova abia începe să construiască linia de interconectare cu România. Această conexiune va asigura accesul la piața europeană de energie și va consolida independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO