Putin, războiul diamantelor în schimbul armelor: Moscova vrea minele Grupului Wagner

20 Sept. 2023, 07:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Sept. 2023, 07:15 // Actual //  bani.md

În umbra conflictului din Ucraina, un adevărat „război al diamantelor” se desfășoară pe cel puțin trei continente – Asia, Europa și Africa. Uniunea Europeană se pregătește să ceară liderilor G7 să impună efectiv sancțiuni împotriva diamantelor rusești, care inundă piața globală și provin din minele Federației Ruse, cel mai mare furnizor din lume.

Din surse anonime belgiene citate de „Times of London,” se afirmă că se discută despre „restructurarea pieței globale prin eliminarea diamantelor rusești de pe piața G7.” G7 reprezintă 70% din piața globală a diamantelor, evaluată la 77 de miliarde de euro anual. Compania minieră de stat rusă, Alrosa, furnizează aproximativ o treime din toate diamantele din lume, generând venituri de 3 miliarde de euro pe an, fonduri utilizate pentru susținerea războiului. Cu toate acestea, se ridică întrebarea cum va putea fi aplicată această interdicție.

Pe de o parte, Belgia și UE se aliniază pentru sancțiunile asupra diamantelor rusești, având în vedere importanța istorică a Belgiei în industria diamantelor, cu centrul său comercial de diamante din Antwerpen. Pe de altă parte, multinaționala sud-africană De Beers și World Diamond Council, sprijinite de India, unde se efectuează tăierea majorității pietrelor prețioase, se opun sancțiunilor.

Este o ciocnire între giganti în contextul războiului. Cu toate acestea, este interesant de observat că, odată cu invadarea Ucrainei, Rusia și-a dublat livrările de diamante, chiar dacă prețurile au rămas constante, găsind noi rute de vânzare în Statele Unite și în celelalte țări din G7.

Negocieri și discuții sunt în curs. Se discută posibilitatea unei conversații în cadrul Adunării ONU între prim-ministrul belgian Alexander De Croo și directorul executiv al Cartier, Cyrille Vigneron, alături de alți retaileri de diamante care susțin interzicerea diamantelor rusești. Între timp, Rusia continuă să dețină jumătate din minele mondiale de diamante, iar veniturile sunt folosite pentru finanțarea conflictului armat.

Totodată, există preocupări cu privire la modul în care diamantele rusești pot fi urmărite și monitorizate. Aceasta se întâmplă pe fundalul reorganizării trupelor mercenare Wagner, care au fost implicate în Republica Centrafricană, asigurând protecția guvernului și a minelor de aur și diamante, amenințate de forțele rebele. Această situație tensionată ar putea să afecteze semnificativ industria diamantelor la nivel global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău