Planul lui Ceban de la Moldovagaz a fost deconspirat: A comandat metan mai scump la Gazprom

22 Sept. 2023, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Sept. 2023, 09:39 // Actual //  bani.md

Ieri șeful Moldova Gaz a anunțat că pentru anul 2024 a solicitat de la Gazprom livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului. Despre acest lucru nu au știut nici conducerea Ministerului Energiei, nici compania Energocom, susține membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

Potrovit lui, în paralel Moldova Gaz negociază furnizarea gazelor naturale cu Energocom. Cei din filiala Gazpromului cunosc foarte bine că noi avem deja procurate gaze suficiente cel puțin până în ianuarie 2024 inclusiv. Plus Energocom este în toiul cumpărării volumelor suplimentare de gaze, reieșind din solicitarea Moldovagaz pentru toata perioada rece. La fel, Vadim Ceban știe foarte bine ca prețuri de achiziționare a gazului de la Energocom sunt mult mai mici față de oferta Gazpromului pentru anul 2023.

„În aceste circumstanțe benefice cetățenilor și economiei țării noastre Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență a altui stat. Ieri el a spus minciună crasă despre prețuri actuale de piață la gaze naturale. Dânsul a zis că la moment prețul final pentru 1000 m3 este în jur de 550 dolari. Domnul Ceban nu poate să nu cunoască că Energocom a procurat în perioada iunie-septembrie circa 430 mln m3 la preț adus în Moldova sub 430 dolari. Informația a fost una publică. Iar ieri întreprindere moldavă a cumpărat gaz de la o compania europeană renumită la cel mai mic preț în istoria licitațiilor de procurare a metanului. Repet a câta oară că gazul de la Energocom va fi mult mai ieftin decât prețul Gazpromului pentru perioada noiembrie-decembrie 2023. Vadim Ceban tace chitic despre acest lucru”, a mai spus Slusari.

Slusari sune că cel mai grav este această adresare către Gazprom după volume de gaze suplimentare în condițiile când Energocom se ocupă acum cu aprovizionarea țării cu gaz mult mai ieftin. Dacă concernul rus ar accepta solicitarea companiei afiliate și va furniza gaze, atunci conform formulei take-or-pay partea moldavă este obligată sau să consume sau să achite acest gaz. În caz contrar urmează sancțiuni pecuniare drastice.

„Totodată, nu exclud că prin această solicitare se dorește și periclitarea achizițiilor de gaze din partea Energocomului și, implicit, reținerea micșorării tarifelor interne. Cu cât mai mult gaz ieftin va fi procurat acum, cu atât mai prompt vor fi diluate costurile mari ale stocurilor de gaze, cumpărate cu exces de zel iarna 2023, și respectiv, cu atât mai rapid se va micșora povara asta de tarife, care au pus pe brânci economia țării”, a precizat Slusari.

În concluzie, membrul consiliului Energocom spune că din denumirea companiei , conduse deocamdată de domnul Ceban, cuvântul „Moldova” se poate de eliminat. Puteți adăuga orice altă denumire – Gazprom, Kremlin, Transnistria. Conducerea acestei întreprinderii nu acționează în interesele țării, pe teritoriu căreia funcționează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău