Petru Rotaru, la TAXCON’23: „Autoritatea fiscală are ca prioritate apropierea de contribuabili ”

21 Sept. 2023, 17:08
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2023, 17:08 // Economie //  MD Bani

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, dl Petru Rotaru a participat astăzi la cea de-a patra ediție a conferinței internaționale pe tematică fiscală din Republica Moldova – TAXCON’23, la secțiunea dedicată administrării fiscale și conformării voluntare.

Rotaru a mulțumit în primul rând organizatorilor pentru efortul de a aduce împreună atât autoritățile statului cu atribuții în acest domeniu, precum și beneficiarii serviciilor prestate de către instituțiile în cauză: „Este o oportunitate perfectă pentru a avea o discuție sinceră și la subiect, unde noi vă împărtășim viziunea și planurile noastre, precum și aflăm de la Dvs care sunt probleme cu care vă confruntați, care sunt așteptările Dvs de la noi”.

În discursul său, dl Petru Rotaru a menționat că, viziunea SFS este de a fi o autoritate fiscală modernă și performantă, eficientă și inovatoare care să ofere servicii de înaltă calitate, prin implementarea unor procese simple și transparente, bazate pe soluții IT și planificare pe bază de risc, menite să optimizeze costurile de administrare fiscală, cât și să asigure creșterea conformării benevole, prin îmbunătățirea relațiilor de colaborare și respectare a angajamentelor reciproce dintre SFS și contribuabili.

„Scopul nostru constă în promovarea continuă a spiritului de conformare voluntară a contribuabililor la declararea și la plata obligațiilor fiscale, sporirea gradului de performanță al administrării fiscale în vederea fortificării capacității de funcționare și dezvoltare a statului în scopul acoperirii necesităților social-economice și oferirii contribuabililor de servicii fiscale calitative conform bunelor practici europene”, a adăugat directorul SFS.

În context, a fost menționat faptul că, Serviciul Fiscal de Stat pune un accent deosebit pe promovarea conformării voluntare, în detrimentul activităților de control, fiind aduse în atenția publicului și rezultatele activităților întreprinse în acest sens.

„În primul semestru al anului 2023, autoritatea fiscală a intensificat acțiunile de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislației fiscale, inclusiv prin majorarea numărului de vizite fiscale cu circa 80% și reducerea cu circa 57% a numărului controalelor fiscale efectuate din cele planificate. Totodată, pe fundalul diminuării numărului controalelor fiscale planificate, ponderea sumelor încasate din totalul obligațiilor fiscale calculate în cadrul controalelor efectuate s-a majorat cu 55,7 milioane lei sau cu 52% față de perioada similară a anului 2022″, a adăugat dl Petru Rotaru.

De asemenea, directorul SFS a declarat că, autoritatea fiscală are ca prioritate apropierea de contribuabili și oferirea serviciilor de calitate acestora fiind ghidată de sloganul „Funcționarul fiscal – în serviciul contribuabilului”, în vederea creării condiţiilor favorabile pentru conformarea voluntară la respectarea legislaţiei: „Serviciul Fiscal de Stat va continua să depună eforturi consolidate în vederea promovării conformării voluntare, să modernizeze și să îmbunătățească în permanență serviciile prestate contribuabililor, inclusiv digitalizarea acestora, să faciliteze accesul la informația de ordin fiscal și să fie cât mai aproape de fiecare contribuabil prin instruirea și oferirea consultanței de calitate pentru crearea condițiilor favorabile conformării acestora la respectarea legislației fiscale”.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău