Compania fiică a gigantului Gazprom din Moldova a achitat 50% amenda de milioane, dar o contestă

21 Sept. 2023, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Sept. 2023, 17:02 // Actual //  Lupu Eduard

Filiala Transgaz a companiei Moldovagaz a efectuat o plată în valoare de 50% din amenda impusă de autoritățile de reglementare în energie a Republicii Moldova. Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, subliniind că această acțiune nu reprezintă o acceptare a deciziei autorităților și că contestarea în instanță rămâne o opțiune deschisă.

Amenda, în valoare de peste 34 de milioane de lei, a fost impusă de către Agenția Națională de Reglementare în Energie ca urmare a nerespectării cerințelor legale privind separarea MoldTransGaz de societatea-mamă și obținerea unui certificat de operator independent de piață.

Vadim Ceban a explicat că achitarea a 50% din amenda totală a fost necesară pentru a se conforma legislației, care permite achitarea acestei sume în termen de 72 de ore. Totodată, el a adăugat că, în cazul unei decizii favorabile din partea instanței de judecată, suma plătită va fi restituită companiei din bugetul de stat.

În timpul conferinței de presă, Ceban a recunoscut că Transgaz nu a respectat cerințele legii și a explicat că acest lucru a fost cauzat de lipsa unei decizii corespunzătoare a acționarilor companiei.

De asemenea, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz a menționat că Gazprom a condiționat întotdeauna implementarea celui de-al treilea pachet energetic de rambursarea de către Moldovagaz a datoriei sale istorice către concernul rusesc de gaze, în valoare de 709 milioane de dolari.

Referindu-se la acordarea independenței Transgaz, Vadim Ceban a dezvăluit că acționarii Moldovagaz au luat în considerare această problemă încă din 2018 și au discutat două opțiuni: vânzarea Transgaz și transferul sistemului de transport al gazelor către un operator independent. El a adăugat că, în cazul unei oferte de cumpărare a sistemului de transport al gazelor, acționarii vor lua în considerare această propunere.

În ceea ce privește gestionarea sistemului de transport al gazelor în timpul perioadei de cinci ani în care VestMoldTransGaz va opera acest sistem, Ceban a menționat că tariful actual include fonduri destinate menținerii stării tehnice a acestuia, iar MoldTransGaz va aloca aceste fonduri sub formă de investiții de capital în sistemul de transport al gazelor.

Cu privire la informații despre suma de 160 de milioane de lei pe an pe care MoldTransGaz ar urma să o primească în urma închirierii sistemului de transport gaz către VestMoldTransGaz pentru cinci ani, Vadim Ceban a evitat să ofere detalii, invocând un „secret comercial”. El a confirmat că compania TiraspolTransGas va administra sistemul de transport al gazelor pe malul stâng al Nistrului în numele MoldTransGaz, menționând că acest lucru este necesar pentru a rezolva probleme legate de sistemele de transport de gaze din Ucraina și România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău