Compania fiică a gigantului Gazprom din Moldova a achitat 50% amenda de milioane, dar o contestă

21 Sept. 2023, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Sept. 2023, 17:02 // Actual //  Lupu Eduard

Filiala Transgaz a companiei Moldovagaz a efectuat o plată în valoare de 50% din amenda impusă de autoritățile de reglementare în energie a Republicii Moldova. Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, subliniind că această acțiune nu reprezintă o acceptare a deciziei autorităților și că contestarea în instanță rămâne o opțiune deschisă.

Amenda, în valoare de peste 34 de milioane de lei, a fost impusă de către Agenția Națională de Reglementare în Energie ca urmare a nerespectării cerințelor legale privind separarea MoldTransGaz de societatea-mamă și obținerea unui certificat de operator independent de piață.

Vadim Ceban a explicat că achitarea a 50% din amenda totală a fost necesară pentru a se conforma legislației, care permite achitarea acestei sume în termen de 72 de ore. Totodată, el a adăugat că, în cazul unei decizii favorabile din partea instanței de judecată, suma plătită va fi restituită companiei din bugetul de stat.

În timpul conferinței de presă, Ceban a recunoscut că Transgaz nu a respectat cerințele legii și a explicat că acest lucru a fost cauzat de lipsa unei decizii corespunzătoare a acționarilor companiei.

De asemenea, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz a menționat că Gazprom a condiționat întotdeauna implementarea celui de-al treilea pachet energetic de rambursarea de către Moldovagaz a datoriei sale istorice către concernul rusesc de gaze, în valoare de 709 milioane de dolari.

Referindu-se la acordarea independenței Transgaz, Vadim Ceban a dezvăluit că acționarii Moldovagaz au luat în considerare această problemă încă din 2018 și au discutat două opțiuni: vânzarea Transgaz și transferul sistemului de transport al gazelor către un operator independent. El a adăugat că, în cazul unei oferte de cumpărare a sistemului de transport al gazelor, acționarii vor lua în considerare această propunere.

În ceea ce privește gestionarea sistemului de transport al gazelor în timpul perioadei de cinci ani în care VestMoldTransGaz va opera acest sistem, Ceban a menționat că tariful actual include fonduri destinate menținerii stării tehnice a acestuia, iar MoldTransGaz va aloca aceste fonduri sub formă de investiții de capital în sistemul de transport al gazelor.

Cu privire la informații despre suma de 160 de milioane de lei pe an pe care MoldTransGaz ar urma să o primească în urma închirierii sistemului de transport gaz către VestMoldTransGaz pentru cinci ani, Vadim Ceban a evitat să ofere detalii, invocând un „secret comercial”. El a confirmat că compania TiraspolTransGas va administra sistemul de transport al gazelor pe malul stâng al Nistrului în numele MoldTransGaz, menționând că acest lucru este necesar pentru a rezolva probleme legate de sistemele de transport de gaze din Ucraina și România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău