Acordul secret al Ministerului Energiei trimis Gazpromului! Chișinăul vrea pace cu gigantul rus

25 Sept. 2023, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2023, 12:22 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile moldovenești au propus Gazprom să încheie un acord de reglementare, conform căruia compania rusă să anuleze toate datoriile Moldovagaz. În schimb, Chișinăul garantează absența proceselor în legătură cu o reducere a livrărilor cu 160 de milioane de dolari și este gata să plătească gigantului rus 153,57 milioane de dolari drept compensație pentru „abaterile de la tarif”, scrie kommersant.ru.

Monopolul rus invocă peste 700 de milioane de dolari de la Moldovagaz, iar autoritățile recunosc oficial doar 8,6 milioane de dolari.

Chișinăul cere anularea imediată a datoriei Moldovagaz față de compania Factoring Finance, controlată de Gazprom (i-a fost atribuită datoria Moldovagaz în valoare de 275 milioane dolari) și Gazprom însăși (încă 433 milioane dolari).

În schimb, autoritățile moldovenești propun ca Moldovagaz să plătească 153,57 milioane USD către Gazprom până la sfârșitul anului 2025 drept compensație pentru „abaterile de la tarif” (dacă costurile companiei moldovenești sunt mai mari decât cele incluse în tarif, acesta este ajustat pentru perioada viitoare la compensarea cheltuielilor suplimentare), precum și renunțarea la cererile care pot apărea din cauza distribuției incorecte a plăților de tranzit și a lipsei furnizării de gaze conform unui contract pe termen lung din octombrie 2022 (aproximativ 160 milioane USD). Această schemă este cuprinsă în corespondența dintre funcționarii Ministerului Energiei al Republicii Moldova, auditori și avocații implicați (pe care o deține publicația Kommersant).

La începutul lunii septembrie, Chișinăul a anunțat că, în urma unui audit efectuat de compania din Norvegia Wikborg Rein Advokatfirma AS și British Forensic Risk Alliance, va recunoaște doar o parte din datoria revendicată de Gazprom. Compania rusă cere de la Moldovagaz 709 milioane de dolari pentru bunuri și amenzi pentru întârzierea plăților, dar Moldova este gata să plătească doar 8,6 milioane de dolari.

Conform constatărilor auditorilor, cea mai mare parte a datoriei, din 1991 până în decembrie 2002, nu poate fi confirmată din cauza lipsei documentelor (aproximativ 278 milioane USD). Potrivit auditorilor, compania a fost amendată pentru întârzierea plăților, iar datoria a crescut din cauza deprecierii leului moldovenesc, iar Gazprom însăși s-a bucurat timp de mulți ani de o poziție de monopol în țară, inclusiv prin achiziționarea de active care nu sunt la prețurile pieței. Ca urmare, majoritatea datoriilor, potrivit auditorilor, pot fi anulate.

Corespondența dintre părți mai clarifică și faptul că acțiunile a însuși companiei Gazprom au redus semnificativ veniturile Moldovagaz din cauza trecerii tranzitului de la Conducta Transbalcanică la TurkStream, și a opririi alimentării cu gaze pe malul drept al Nistrului, ceea ce a defavorizat compania și respectiv reducerea veniturilor din vânzări.

Ministerul Energiei al Republicii Moldova nu a răspuns unei solicitări publicației Kommersant. Gazprom nu a precizat dacă este gata să ia în considerare un acord de reglementare, dar a raportat că proiectul corespunzător a fost într-adevăr depus la Moldovagaz.

Monopolul rus manifestă dezacordul față de constatările auditorilor.

„Gazprom nu are nicio îndoială că datoria Moldovagaz pentru furnizarea de gaze către consumatorii de pe malul drept este de multe ori mai mare decât cea indicată în „raportul auditorului”, a spus Gazprom. — Datoria se confirmă trimestrial prin semnarea actelor bilaterale de reconciliere, precum și prin hotărâri de arbitraj internațional. Având în vedere că compilatorii acestor documente nu au calificările necesare pentru a efectua un audit conform standardelor internaționale, faptul este evident: ceea ce partea moldovenească numește audit nu este unul, iar rezultatele sale nu pot fi de încredere.” Compania „intenționează să continue să își apere drepturile în toate modurile posibile”. Conform acordului, litigiile dintre părți trebuie luate în considerare în cadrul Arbitrajului Comercial Internațional la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse.

„Acesta nu este un audit, ci un document consultativ”, a declarat Vadim Cheban, șeful Moldovagaz, controlat de Gazprom, la o conferință de presă din 21 septembrie. „Fără aprobarea acționarilor Moldovagaz, nu are forță juridică”. Potrivit acestuia, auditul se bazează în mare măsură pe „ipoteze” și conține „opiniile subiective ale consultanților care l-au efectuat”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău