TaxCon: Politicile de stat trebuie să încurajeze afacerile și investițiile

25 Sept. 2023, 12:36
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
25 Sept. 2023, 12:36 // Slider //  MD Bani

Republica Moldova și-a propus până în 2030 să se alăture Uniunii Europene. Pentru a deveni membru al comunității europene, țara noastră urmează să armonizeze legislația națională cu cea a UE, iar politicile fiscale nu sunt o excepție. Acesta proces, însă, nu trebuie să fie în detrimentul mediului de afaceri, dar dimpotrivă trebuie să contribuie la dezvoltarea businessului și atragerea investitorilor. Despre cum poate statul coopera cu mediul de afaceri s-a discutat în cadrul conferinței ”TaxCon” organizate de Camera Americană de Comerț din Moldova, transmite infotag.md.

Ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, afirmă că armonizarea legislației naționale nu este o sarcină ușoară, iar o mare parte dintre actele care vizează activitatea Ministerului Finanțelor și care urmează a fi armonizate, țin de domeniul fiscal și vamal. Ministra a menționat că acest efort se va realiza împreună cu mediul de afaceri.

”Ce ține de apropierea cu UE, încercăm să facem asta într-o manieră care să nu fie prea accelerată. Foarte multe prevederi vor afecta mediul de afaceri, dar nu neapărat în sens negativ, sunt multe prevederi care vor simplifica anumite procese”, a adăugat Veronica Sirețeanu.

Directorul executiv al Camerei Americane de Comerț din Moldova a declarat că sistemul fiscal trebuie să fie prietenos businessului, simplu în administrare, cât mai digitalizat, competitiv și propice investițiilor.

”O realizare foarte mare este aprobarea Politicii Fiscale în termeni legali și aprobarea calendarului accizelor, ce permite creșteri graduale și echilibrate ale accizelor. S-a revizuit procedura de desfășurare a controalelor fiscale, este un element foarte important dintre mediul privat și autorități. Ar fi bine să dispară și mai mult factorul uman, și să avem parte de digitalizare în această direcție”, a menționat directorul executiv al Camerei Americane de Comerț din Moldova, Mila Malairău.

Experții în domeniu susțin că politicile fiscale nu sunt doar un instrument de colectare a banilor la bugetul de stat. Prin intermediul politicii fiscale se pot crea stimulente pentru afaceri, dezvoltarea inovațiilor, dar și schimbarea comportamentului consumatorului.

“Există în România o discuție în aceste zile de a introduce o creștere a TVA la produsele cu zahăr. Se intenționează introducerea unei accize pentru băuturile cu zahăr, pentru că, iarăși, se consideră că acestea generează probleme de sănătate, pentru că zahărul este asimilat mult mai rapid din băuturile cu zahăr, pentru că e dizolvat, și procesul de asimilare e unul mai rapid. Prin urmare, se încearcă, prin politici fiscale, ducerea într-o parte sau în alta a comportamentului consumatorului”, a declarat președintele Camerei Consultanților Fiscali din România, Dan Manolescu.

Un alt factor important este asigurarea predictibilității pentru business. ”Principala problemă a mediului de afaceri nu e nivelul taxelor, e schimbarea lor peste noapte, pentru că în spate sunt bugete, în spate sunt planuri de afaceri, sunt elemente care țin de funcționarea unei companii”, a adăugat expertul.

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău