Scandalul se încinge! ANRE reacționează la acuzațiile Rotalin Gaz: Comportament neconstructiv și manipulare

26 Sept. 2023, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 14:23 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE oferă clarificări cu privire la prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și tarifele pentru serviciul de distribuție, ale SRL „Rotalin Gaz Trading”.

La data de 10 iulie 2023, ANRE a primit o cerere oficială de la SRL „Rotalin Gaz Trading” privind revizuirea și aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, precum și ajustarea tarifelor pentru serviciul de distribuție pentru anul 2023. Aceste cereri au fost publicate pe site-ul ANRE pentru consultări publice, deschizându-se astfel un dialog transparent cu toate părțile interesate.

La data de 5 septembrie 2023, ANRE a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și tarifele pentru serviciul de distribuție pentru SRL „Rotalin Gaz Trading” pentru anul 2023.

„Este important de menționat că, pe parcursul consultărilor publice, SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a ridicat obiecții cu privire la compatibilitatea metodologiilor și prețurilor propuse. Totodată, nu au fost depuse contestații cu privire la hotărârile de aprobare. În ceea ce privește cuantumul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, acestea au fost calculate în conformitate cu metodologiile aprobate de ANRE, inclusiv componenta de corectare a venitului reglementat, astfel încât să acopere costurile operatorului și să asigure o rentabilitate adecvată pentru furnizarea gazelor naturale”, susține ANRE.

ANRE subliniază că SRL „Rotalin Gaz Trading” a recunoscut acumularea unui venit excesiv în perioada ianuarie-mai 2023 și a inclus această sumă spre recuperare în prețurile propuse pentru consumatori.

Referitor la presupusele pierderi financiare acumulate în perioada 2019-2023, ANRE menționează că aceste valori nu au fost comunicate anterior și nu au fost incluse în calculele depuse pentru aprobarea prețurilor reglementate.

Agenția susține că, în conformitate cu legislația în vigoare, furnizorii cu obligația de serviciu public trebuie să furnizeze gaze naturale la prețurile aprobate de ANRE până la aprobarea prețurilor reglementate pentru întreprinderea respectivă. SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a contestat aceste hotărâri și nu a depus cereri pentru aprobarea prețurilor până la data de 10 iulie 2023.

În concluzie, ANRE consideră că SRL „Rotalin Gaz Trading” a utilizat argumente nefondate și a emis declarații calomnioase, încercând să manipuleze opinia publică. ANRE susține că prețurile reglementate au fost calculate conform metodologiilor aprobate și vor continua să fie valabile pentru furnizarea gazelor naturale până la sfârșitul anului 2023. ANRE a emis o prescripție prin care solicită SRL „Rotalin Gaz Trading” să continue furnizarea gazelor naturale conform acestor prețuri și să informeze publicul despre această decizie. În caz contrar, ANRE va iniția procedura de suspendare a licenței și va aplica sancțiuni financiare conform legislației în vigoare.

„Cu regret, Rotalin Gaz Trading SRL este obligat să anunțe potențiala sa retragere forțată de pe piața furnizării de gaze naturale din Republica Moldova. Această decizie intervine în urma unor reglementări controversate și nesustenabile impuse de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) la data de 5 septembrie 2023, se arată în mesajul companiei”, anunță compania într-un comunicat de presă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, a anunțat vineri sprijinul pentru inițiativa prim-ministrului Marcel Ciolacu de a relua construcția canalului navigabil Dunăre-București. Această legătură strategică între Capitală și Portul Constanța, precum și alte orașe europene de pe Dunăre, revine în actualitate, în contextul războiului din Ucraina.

Proiectul canalului București-Dunăre, început în 1986, a fost finalizat în proporție de 60% până în 1989. Nicolae Ceaușescu și-a dorit finalizarea rapidă a lucrărilor, mobilizând unități de construcție din întreaga țară, cu excepția Bucureștiului, unde forța de muncă era concentrată pe șantierul Casei Poporului.

După Revoluție, muncitorii au abandonat utilajele pe șantier și s-au întors acasă, lăsând în urmă echipamente importate recent din Cehoslovacia și URSS, multe dintre acestea fiind ulterior vândute la fier vechi. Inginerul Chiriac Avădanei, care a proiectat „Magistrala Albastră“, a exprimat frustrarea față de abandonarea canalului, subliniind că proiectul nu a fost doar un moft comunist, ci avea rădăcini istorice datând din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, primul proiect fiind realizat în 1882.

Realizarea canalului București-Dunăre ar crea o rută de transport ecologică, mult mai puțin poluantă decât transportul feroviar sau rutier. De asemenea, ar permite irigarea a 150.000 de hectare de teren. Prin acest canal, Bucureștiul ar deveni un port la Dunăre, conectat direct cu orașe precum Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt și Rotterdam.

Chiriac Avădanei estimează că finalizarea investiției ar necesita cinci ani de lucrări. CCIR susține că acest proiect ar aduce multiple avantaje economice și logistice, subliniind importanța lui strategică pentru dezvoltarea României și integrarea sa în rețelele de transport europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău