SUA, în paralizie bugetară, după ce Congresul nu a reușit să adopte o lege a finanțelor

01 Oct. 2023, 07:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Oct. 2023, 07:40 // Actual //  bani.md

Statele Unite se află la doar câteva ore de o paralizie a administraţiei federale, în lipsa unui vot privind finanţarea acesteia, un scandal în care preşedintele Joe Biden şi republicanii îşi atribuie vina reciproc.

Prima economie a lumii urmează să încetinească duminică, mai puţin dacă are loc un acord de ultim moment, extrem de improbabil, iar 1,5 milioane de funcţionari urmează să fie privaţi de salarii, traficul aerian să fie perturbat şi vizitatorii parcurilor naţionale să găsească porţi închise.
Motivul este că niciuna dintre cele două Camere ale Congresului, nici Senatul, controlat de democraţi, şi nici Camera Reprezentanţilor, controlată de către republicani, nu au reuşit să adopte o lege a finanţelor prin care să prelungească bugetul statului federal, care expiră la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, la ora 4.00 GMT (duminică, 7.00, ora României).

Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, cele două tabere se acuză reciproc de această situaţie, foarte nepopulară în rândul americanilor.

Această criză bugetară va avea repercusiuni directe asupra Războiului din Ucraina.
Casa Albă a cerut iniţial ca legea finanţelor supusă votului aleşilor să cuprindă un ajutor militar şi umanitar destinat Ucrainei în valoare de 24 de miliarde de dolari.

Conştient de riscul oboselii marelui său aliat american, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat săptămâna trecută o vizită în Congres, într-o încercare de a convinge Statele Unite să-l ajute să treacă ”linia de sosire” împotriva Rusiei.

Însă deblocarea unei asemenea sume pare tot mai incertă, având în vederea direcţia în care se îndreaptă negocieri purtate în culise.
O mână de aleşi republicani trumpişti refuză să deblocheze un nou ajutor Kievului, apreciind că aceste fonduri este necesar să fie alocate în gestionarea crizei migraţiei în Statele Unite.

Legături politice

Aceşti locotenenţi ai lui Donald Trump, care dispun de o putere disproporţionată din cauza unei majorităţi foarte fragile a republicanilor în Camera Reprezentanţilor, au împins deja Statele Unite pe marginea prăpăstiei politico-financiare în urmă cu patru luni, în dosarul ridicării plafonului datoriei.

Ei au primit de la fostul preşedinte – care l-ar putea înfrunta pe Joe Biden în 2024 – ordinul de a ”paraliza” statul federal, dacă nu obţin câştig de cauză în ”toate” dosarele bugerate aflate în dezbatere.

Preşedintele democrat Joe Biden consideră că mingea se află în terenul republicanilor din Camera Reprrzentanţilor.

Din contra, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, ales cu preţul a numeroase înţelegeri cu trumpiştii, îi acuză pe democraţi că vor ”să paralizeze Guvernul”.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite au înregistrat cel mai lung „shutdown”, în iarna 2018-2019.

Potrivit mai multor estimări, PIB-ul american a pierdur atunci peste trei miliarde de dolari
Cu câteva ore înainte de termen, America se pregăteşte de o nouă închidere – totală sau parţială – a serviciilor.

Funcţionari au început să fie notificaţi cu privire la iminenţa acestei paralizii.
Majoritatea celebrelor parcuri naţionale americane, ca Yosemite şi Yellowstone, îşi vor închide porţile.

Traficul aerian ar urma să fie foarte perturbat, deoarece controlorii de trafic aerian şi funcţionarii Agenţiei Securităţii Transporturilor (TSA) sunt de asemenea vizaţi.

Unii beneficiari de ajutoare alimentare ar putea să nu mai primească acest ajutor.
Fiecare săptămână de „shutdown” ar putea costa 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Statelor Unite în trimestrul patru, potrivit unei note a economiştilor de la Goldman Sachs.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ