Afacerea cu mobilă a unui milionar moldovean s-a înglodat. Pierderi de 2,8 milioane de euro în șase luni

01 Oct. 2023, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 08:05 // Actual //  Lupu Eduard

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, cu două emisiuni de obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti şi aflat în procedură de insolvenţă, a anunţat o pierdere de 14,2 mil. lei (echivalentul a 2,8 milioane de euro) în primele şase luni din 2023, faţă de pierderi de 18,7 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, în contextul în care afacerile s-au redus de la 70,7 mil. lei la 6,7 mil. lei, conform datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

EBITDA companiei a fost rezultat negativ de 2,5 mil. lei, redus de la rezultatul negativ de 13 mil. lei din prima jumătate a lui 2022. Este al treilea S1 consecutiv când Vivre Deco anunţă pierderi la nivelul rezultatului net, rezultatele financiare din S1/2023 fiind marcate de intrarea în insolvenţă la finalul primului trimestru, pe 6 martie 2023. Ca urmare a intrării în procedura de insolvenţă, compania a avut mai multe blocaje în continuarea activităţii.

„În ciuda restricţiilor impuse de insolvenţă conducerea Societăţii a reuşit să reprofileze cu succes activitatea comercială spre modelul marketplace (vânzări pe platforma Vivre a produselor listate de către terţi şi comisionate de Societate) care generează profit operaţional (i.e. raportând veniturile din activitate  la costurile directe) dar la un volum de activitate considerabil mai mic”, notează Vivre în raportul financiar.

La Bursa de la Bucureşti, bondurile VIV26E se tranzacţionează la 3,8% din valoarea lor nominală iniţială de 100%, în timp ce obligaţiunile VIV25E au ajuns să se tranzacţioneze la 7,5% din valoarea nominală, potrivit datelor BVB.

În luna martie a acestui an, Altex, liderul retailului electro-IT din România, arunca un colac de salvare companiei Vivre Deco, care a intrat în insolvenţă la propria cerere în luna martie, preluând o creanţă în valoare de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania. Ţinta era restructu­rarea businessului şi repunerea lui pe un trend ascendent.

La finele anului trecut, fondul Neogen, controlat în proporţie de 67% de moldoveanul Călin Fusu, avea o participaţie de 50% la Vivre Deco. În acţionariat mai erau Adisory Delta (45%), companie deţinută indirect de Oliver Cadogan – soţul Monicăi Cadogan, care şi-a anunţat demisia din funcţia de CEO al Vivre pe 26 august, respectiv Nagy Vajda Andras Peter, cu 5% din acţiuni.

Călin Fusu a investit în firme din diverse sectoare de activitate, precum CleverTaxi (care a fost achiziţionat de către Daimler AG), Vivre Deco, Casta Imobiliare sau Concept Apps SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 12:48 // Actual //  Lupu Eduard

Cetăţenii ruşi au cheltuit cel puţin 6,3 miliarde de dolari pe proprietăţi imobiliare din Dubai de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui raport al laboratorului de cercetare al Observatorului Fiscal al UE al Școlii de Economie din Paris.

Potrivit datelor studiate de experți, de la începutul invaziei ruse în Ucraina până la începutul anului 2024, rușii ar putea cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de imobile în Dubai, iar cetățenii ruși au investit încă 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția obiectelor în construcție. , în acest din urmă caz ​​s-a făcut doar prima plată de 10-20%, iar costul final poate fi semnificativ mai mare.

Potrivit unor scurgeri de informații pe care le bazează autorii raportului, înainte de începerea războiului, rușii dețineau proprietăți imobiliare în Dubai în valoare de 3,7 miliarde de dolari, doar cetățenii Indiei și Marii Britanii au investit mai mult în emirate decât cetățenii ruși. Autorii raportului notează că cifra de 6,3 miliarde de dolari este o estimare imprecisă, deoarece cercetătorii au folosit o varietate de surse, inclusiv contracte de utilități și contracte de chirie.

Autorii raportului au clarificat că rușii au început să vândă imobilele care au fost achiziționate în 2022–2023. Potrivit Bloomberg, afluxul de oameni și de capital încetinește, iar cei care s-au stabilit în Dubai își reduc investițiile și se întorc în Rusia sau caută oportunități de a se muta în țări mai prielnice vieții.

„Tendința este descendentă”, mai puțini ruși stabilindu-se în Emiratele Arabe Unite, potrivit lui Philippe Amarant, directorul Orientului Mijlociu la Henley & Partners, care prestează servicii de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor: „Unii dintre clienții mei ruși și-au redus investițiile în imobilile din Dubai achiziționate acum doi ani. Și-au lăsat mici investiții aici și s-au întors la Moscova, alții s-au mutat în alte jurisdicții accesibile și foarte atractive, cum ar fi Mauritius. Potrivit companiei imobiliare Betterhomes, deținătorii de pașapoarte rusești, care au ocupat locul 1 în 2022 la achizițiile imobiliare din Emiratele Arabe Unite, au trecut pe locul 3 în 2023.

Potrivit bancherilor care lucrează în Dubai, deși clasa de mijloc în general nu are dificultăți în deschiderea și menținerea conturilor bancare, unii ruși sancționați au fost respinși. Probleme au apărut și pentru cei asociați cu persoane sau funcționari sancționați din Rusia.

O verificare mai amănunțită este acum efectuată în legătură cu companiile rusești. Acest lucru se datorează atât presiunilor din partea Statelor Unite, care încearcă să prevină eludarea sancțiunilor, cât și faptului că, în februarie, Financial Action Task Force (FATF) a scos Emiratele Arabe Unite de pe lista neagră: acum autoritățile încearcă să-și demonstreze angajamentul față de normele FATF. În conformitate cu sancțiunile SUA, reglementările privind persoanele fizice și juridice din Rusia au fost înăsprite în ultimele luni de bănci precum Emirates NBD Bank, Mashreqbank, First Abu Dhabi Bank și filiala din Dubai a băncii de stat egiptene Banque Misr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău