10 LEII// Tudor Rotaru, Rifero: Investiții inițiale Verificări de la ANSA, Profit, Cifră de Afaceri și Export în SUA

04 Oct. 2023, 13:04
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2023, 13:04 // Interviu //  MD Bani

De mai bine de 10 ani compania Rifero bucură consumatorii cu fructele uscate în ciocolată. Produsele au cucerit atât piața Republica Moldova cât și de peste hotare și au ajuns chiar și în Statele Unite ale Americii. Despre istoria afacerii, profit, provocări și produsele Rifero ne-a povestit Tudor Rotaru, directorul comercial al companiei în cadrul emisiunii 10 LEI.

Primele rețete au fost create în sânul familiei și eu erau apreciate de cei apropiați. Și acum, toată familia este implică în creșterea afacerii.

Gustul și procesul de producție manual este ceea ce diferențiază compania Rifero de concurenți, recunoaște Tudor Rotaru. De asemenea, dulciurile sunt produse fără utilizarea conservanților. Mai puțini cunosc, dar și ciocolate este produsă după rețetă proprie.

Până la lansarea Rifero, familia a avut și încercări de business! Astfel, locația fabricii nu este întâmplătoare. De asemenea, datorită acestui fapt nu au fost necesare investiții inițiale.

„Inițial am avut zero investiții deoarece am crescut mai mult organic, fără investiții din afară, fără credite. Pur și simplu banii care se acumulau din vânzări erau, bănuți cu bănuți, reinvestiți, ceea ce ne-a permis să crește cifra de afaceri mult peste nivelul care era inițial”, a menționat directorul comercial al Rifero.

Întrucât este o afacere în domeniul producerii și verificările de calitate sunt frecvente. Dar aceste controale sunt considerate chiar benefice de către producători, întrucât astfel se asigură de calitatea înaltă și inofensivitatea produselor.

Primul export a avut loc în anul 2015. De atunci produsele au ajuns pe rafturile magazinelor din România, Italia, Germania. De asemenea, a fost o tentativă de a exporta în SUA și Marea Britanie.

Compania crește și continuă să se extindă. Chiar în prima jumătate a anului 2023, compania a înregistrat o creștere cifrei de afaceri cu 64%.

„Noi permanent ne extindem, cu diverse produse, extindem capacitatea. Chiar și anul acesta, în prima jumătate de an este o cifră de +64% ceea ce indică o valoare destul de mare pentru vârsta noastră, puțin mai mult de 10 ani. Planul de viitor este la fel extinderea exportului ceea ce va aduce mai multe beneficii pentru țară”, a adăugat Tudor Rotaru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO