25% dintre companiile din R. Moldova văd instabilitatea geopolitică drept risc principal în 2023

20 Oct. 2023, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2023, 09:55 // Actual //  bani.md

Instabilitatea geopolitică, lipsa forței de muncă și inflația sunt principalii factori de risc pentru industriile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova. Este una dintre concluziile unui sondaj de opinie realizat de Camera Americană de Comerț cu privire la percepțiile mediului de afaceri din țară. Majoritatea companiilor care au participat la cercetare au declar că autoritățile nu iau întotdeauna în considerare sugestiile și propunerile pe care le înaintează.

Sondajul de opinie, la care au participat 100 de companii, arată că 25% dintre respondenți sunt îngrijorați de instabilitatea geopolitică și consideră că aceasta reprezintă cel mai mare risc care poate afecta industriile în următorul an. Totodată, 16% au invocat lipsa forței de muncă drept o provocare pentru antreprenori, iar 13% sunt îngrijorați de creșterea inflației.

Aproape jumătate dintre respondenți (49%) au declarat că predictibilitatea cadrului de investiție este rea, 15% cred contrariul, iar 36% – au o părere neutră. O pătrime dintre respondenți (25%) se arată mulțumiți de calitatea cadrului de reglementare, 2% sunt foarte mulțumiți, în timp ce 29% au o părere negativă.

Studiul mai relevă că Republica Moldova are nevoie de politici de stat inovative care ar stimula investițiile. Astfel, 19% au declarat că politicile și programele de susținere a noilor investiții sunt bune, 47% au o părere neutră, iar 33% susțin că politicile în acest domeniu sunt rele.

Vorbind despre colaborarea cu Guvernul, companiile au fost întrebate care sunt top 3 activități de suport pe care le așteaptă din partea autorităților. Pe primul loc este îmbunătățirea cadrului de reglementare, urmează dezvoltarea infrastructurii, iar apoi  introducerea stimulentelor fiscale și financiare.

Totodată, 65% dintre respondenți cred că autoritățile iau uneori în considerare sugestiile lor, dar nu mereu. O pătrime (25%) au spus că foarte rar sunt auziți, 3% au declarat că nu sunt auziți niciodată, iar 7% au zis că propunerile lor sunt mereu luate în considerare.

În cadrul cercetării, respondenții au fost întrebați dacă, în viitor, compania pe care o reprezintă planifică să își extindă activitatea pe piață. Mai mult de jumătate (52%) au răspuns afirmativ, în timp ce 41% au declarat că nu sunt planificate schimbări.

Sondajul de opinie a fost realizat de Camera Americană de Comerț cu scopul de a evalua opinia companiilor față de mediul de afaceri din țară, a vedea cât este de atractiv pentru investiții și dezvoltare, dar și a identifica principalele domenii care pot fi îmbunătățite.

Companiile participante la sondaj fac parte din comunitatea Camerei Americane de Comerț din Moldova și reprezintă domenii precum vânzări, producere, imobiliare și construcții, transport, curierat și altele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău