O superputere bagă bani grei în visteria lui Putin: Un produs critic adus din Rusia, creștere de 225%

21 Oct. 2023, 08:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:07 // Actual //  bani.md

Sancțiunile occidentale au lovit drastic economia Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin. Însă, nu toate țările s-au aliniat la măsura venită din Vest, iar o superputere mondială face în continuare afaceri cu Moscova. Astfel, India a crescut cu 225% importurile de petrol din Rusia, un produs critic, în ultimele 6 luni față de aceeași perioadă din 2022, aducând bani grei la bugetul Kremlinului.

Ponderea petrolului rusesc în importurile totale ale Indiei a ajuns să fie de 40% în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, consolidând poziția Moscovei ca furnizor de top, după oprirea achizițiilor din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

India, al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, a devenit principalul cumpărător al petrolului rusesc la preț redus, după ce națiunile occidentale au încetat să mai cumpere de la Moscova în urma invaziei Ucrainei.

Livrările de petrol din Orientul Mijlociu se vor înăspri și mai mult după decizia Arabiei Saudite de a-și extinde reducerile voluntare de producție până la sfârșitul acestui an, ceea ce a determinat India să ia în considerare alte opțiuni.

India a importat în medie 1,76 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc din aprilie până în septembrie, sau în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, mai mult decât dublu față de aproximativ 780.000 de barili pe zi (creștere de 225%) din aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele petroliere din industrie.

Luna trecută, importurile Indiei din Rusia, care au scăzut în iulie și august, au revenit la 1,54 milioane bpd, în creștere cu 11,8% față de august și cu 71,7% față de un an în urmă, arată informațiile oficiale.

Rusia a fost principalul furnizor de petrol al Indiei în perioada aprilie-septembrie, urmată de Irak și Arabia Saudită. Importurile Indiei din Irak și Arabia Saudită au scăzut cu 12% și aproximativ 23%, la 928.000 bpd, respectiv 607.500 bpd, în perioada aprilie-septembrie, arată datele.

Importurile din Orientul Mijlociu în aprilie-septembrie au scăzut cu aproximativ 28%, până la 1,97 milioane bpd, ținând în jos ponderea regiunii în importurile totale de petrol din India la 44% de la 60% în aceeași perioadă a anului în urmă.

Cota petrolului din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care includ Azerbaidjan, Kazahstan și Rusia, aproape s-a dublat la 43%, în principal din cauza achizițiilor mai mari de la Moscova, arată datele.

Achizițiile mai scăzute din Orientul Mijlociu au redus ponderea OPEC în importurile totale ale Indiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.

Ponderea membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în principal din Orientul Mijlociu și Africa, a scăzut la 46% în perioada aprilie-septembrie, față de aproximativ 63% în urmă cu un an, dezvăluie datelor oficiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO