O superputere bagă bani grei în visteria lui Putin: Un produs critic adus din Rusia, creștere de 225%

21 Oct. 2023, 08:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:07 // Actual //  bani.md

Sancțiunile occidentale au lovit drastic economia Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin. Însă, nu toate țările s-au aliniat la măsura venită din Vest, iar o superputere mondială face în continuare afaceri cu Moscova. Astfel, India a crescut cu 225% importurile de petrol din Rusia, un produs critic, în ultimele 6 luni față de aceeași perioadă din 2022, aducând bani grei la bugetul Kremlinului.

Ponderea petrolului rusesc în importurile totale ale Indiei a ajuns să fie de 40% în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, consolidând poziția Moscovei ca furnizor de top, după oprirea achizițiilor din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

India, al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, a devenit principalul cumpărător al petrolului rusesc la preț redus, după ce națiunile occidentale au încetat să mai cumpere de la Moscova în urma invaziei Ucrainei.

Livrările de petrol din Orientul Mijlociu se vor înăspri și mai mult după decizia Arabiei Saudite de a-și extinde reducerile voluntare de producție până la sfârșitul acestui an, ceea ce a determinat India să ia în considerare alte opțiuni.

India a importat în medie 1,76 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc din aprilie până în septembrie, sau în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, mai mult decât dublu față de aproximativ 780.000 de barili pe zi (creștere de 225%) din aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele petroliere din industrie.

Luna trecută, importurile Indiei din Rusia, care au scăzut în iulie și august, au revenit la 1,54 milioane bpd, în creștere cu 11,8% față de august și cu 71,7% față de un an în urmă, arată informațiile oficiale.

Rusia a fost principalul furnizor de petrol al Indiei în perioada aprilie-septembrie, urmată de Irak și Arabia Saudită. Importurile Indiei din Irak și Arabia Saudită au scăzut cu 12% și aproximativ 23%, la 928.000 bpd, respectiv 607.500 bpd, în perioada aprilie-septembrie, arată datele.

Importurile din Orientul Mijlociu în aprilie-septembrie au scăzut cu aproximativ 28%, până la 1,97 milioane bpd, ținând în jos ponderea regiunii în importurile totale de petrol din India la 44% de la 60% în aceeași perioadă a anului în urmă.

Cota petrolului din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care includ Azerbaidjan, Kazahstan și Rusia, aproape s-a dublat la 43%, în principal din cauza achizițiilor mai mari de la Moscova, arată datele.

Achizițiile mai scăzute din Orientul Mijlociu au redus ponderea OPEC în importurile totale ale Indiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.

Ponderea membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în principal din Orientul Mijlociu și Africa, a scăzut la 46% în perioada aprilie-septembrie, față de aproximativ 63% în urmă cu un an, dezvăluie datelor oficiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 07:47 // Actual //  Ursu Victor

În luna septembrie 2024, în Republica Moldova au fost importate peste 4.500 de tone de ulei de floarea-soarelui, împărțite în două categorii principale: „Ulei de floarea-soarelui brut” și „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”. Potrivit datelor analizate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a dominat importurile, reprezentând 78% din totalul uleiului importat.

Din punct de vedere valoric, importurile de ulei de floarea-soarelui au atins peste 60 de milioane de lei. Categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a constituit 60% din valoarea totală a importurilor. Prețul mediu al uleiului importat a fost de 15,9 lei per litru, însă uleiul neambalat a fost de 2,5 ori mai ieftin decât cel ambalat.

Uleiul de floarea-soarelui, atât ambalat, cât și neambalat, a fost importat din cinci țări. 100% din „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost adus din Ucraina, totalizând 3.562.920 litri. În ceea ce privește categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”, Ucraina a fost, de asemenea, lider, furnizând 801.041 litri, adică 79,8% din volumul total al acestei categorii.

Valoarea uleiului de floarea-soarelui importat din Ucraina a fost de 57.149.632 lei, din care 37.478.918 lei pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” și 19.670.715 lei pentru „Uleiul ambalat”. Ucraina a contribuit cu 80,4% din valoarea totală a uleiului ambalat, urmată de Rusia (15,8%) și Ungaria (3%).

Prețul mediu de import pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost de 10,5 lei per litru, în timp ce pentru „Uleiul ambalat” acesta a ajuns la 26,1 lei per litru. Există o diferență semnificativă între prețurile de import pe țări: din Rusia prețul mediu a fost de 22,9 lei per litru, iar din Ungaria, 34,1 lei per litru.

„În luna septembrie 2024, 24 de companii din Republica Moldova au importat ulei de floarea-soarelui. Dintre acestea, doar două companii au importat „Ulei de floarea-soarelui brut”, în timp ce 23 de companii au adus „Ulei de floarea-soarelui ambalat”. Compania „ICS TRANS BULK LOGISTICS SRL” a importat 99,3% din totalul de „Ulei de floarea-soarelui brut” în această perioadă”, potrivit lui Rija.

Pentru categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat”, cele mai mari patru companii importatoare au fost: SRL SHERIFF (controlat de oligarhul Victor Gușan n.a) ) – (15,98%), INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL (14,55%), SRL COLVAS (12,95%) și MOLDRETAIL GROUP SRL (11,34%), care au importat împreună 54,82% din totalul uleiului ambalat.

În termeni valorici, principalele companii importatoare au fost: INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL, SRL SHERIFF, SRL COLVAS și MOLDRETAIL GROUP SRL, care au adus 52,35% din uleiul ambalat, în valoare totală de 12.814.191 lei.

Se remarcă și o variație considerabilă a prețurilor medii de import. Cele mai mari prețuri medii au fost înregistrate de companiile TELIUS-CCC SRL (35,5 lei per litru) și FORWARD INTERNATIONAL SRL (34,1 lei per litru), iar cele mai mici prețuri au fost aplicate de SRL ALISADAI, TAROL-DD SRL și SRL SHERIFF.

În total, în luna septembrie 2024, Republica Moldova a importat 4.566.494 litri de ulei de floarea-soarelui, în valoare de 61.957.220 lei, cu un preț mediu de 26,1 lei per litru pentru uleiul brut și 10,5 lei per litru pentru uleiul ambalat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău