Ţara în care inflaţia nu mai dă înapoi după ce preţul petrolului a scăpat de sub control

22 Oct. 2023, 11:42
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
22 Oct. 2023, 11:42 // Oameni şi Idei //  bani.md

În septembrie, inflaţia din Marea Britanie nu a încetinit conform previziunilor, deoarece creşterea preţurilor petrolului a contrabalansat trendul descendent venit din partea costurilor alimentelor, scrie Bloomberg.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 6,7% faţă de anul precedent, în acelaşi ritm ca şi în luna precedentă, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică. Economiştii se aşteptau ca inflaţia să scadă din nou la 6,6%.

Prognoza ratată nu a fost suficient de serioasă pentru a schimba perspectivele privind ratele dobânzilor, după ce un şir de 14 creşteri consecutive ale Băncii Angliei a început să influenţeze economia. Oficialii băncii centrale cântăresc dacă trebuie să facă mai mult pentru a readuce inflaţia la obiectivul de 2% şi se vor întâlni în data de 2 noiembrie.

La ultima şedinţă a Comitetului de politică monetară din septembrie, oficialii au votat împotriva unei majorări a dobânzii pentru prima dată din noiembrie 2021, majoritatea membrilor preferând să aştepte şi să vadă cum evoluează economia.

„Datele recente au produs un şoc. În timp ce preţurile nu au curescut, anumite cheltuieli esenţiale continuă să crească vertiginos”, a declarat Cheiu Cao, consilier în cadrul Mintago.

Pariurile de pe piaţa monetară cu privire la noi creşteri ale ratelor de dobândă au rămas în general stabile,  situându-se la o şansă de 30% pentru o creştere de un sfert de punct luna viitoare şi o probabilitate de peste 60% pentru o astfel de mişcare până la începutul anului viitor. Pieţele cotează la 40 de puncte de bază o relaxare a politicii de anul viitor, cu prima reducere până în noiembrie.

Datele care privesc inflaţia vin la doar o zi după ce datele privind locurile de muncă de la ONS au indicat o uşoară răcire a pieţei muncii. Creşterea câştigurilor medii a încetinit faţă de luna precedentă, deşi a rămas aproape de maximele istorice, în timp ce numărul de lucrători aflaţi pe ştatele de plată ale companiilor a scăzut.

Inflaţia de bază – care exclude preţurile volatile la alimente şi energie – a scăzut mai puţin decât se aştepta, la 6,1% de la 6,2%. Inflaţia serviciilor, care este urmărită îndeaproape de BOE, a accelerat în mod neaşteptat la 6,9% de la 6,8%.

Preţurile mai mari la pompă pentru automobilişti au fost cel mai important factor care a menţinut inflaţia la un nivel stabil, în timp ce preţurile alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice, precum şi cele ale mobilei şi ale bunurilor de uz casnic au fost în sens invers. Preţul carburanţilor a crescut cu 3,6% între august şi septembrie, faţă de o scădere de 4% cu un an înainte.

Toţi ochii vor fi acum aţintiţi asupra celui de-al doilea lot de date privind piaţa muncii de la ONS, care va fi publicat marţi şi care va acoperi rata de ocupare a forţei de muncă, şomajul şi inactivitatea din Regatul Unit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO