Moldovenii au intrat în vânătoare de soare! Creștere exponențială a energiei fotovoltaice

22 Oct. 2023, 12:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2023, 12:36 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Datele recente furnizate de către Agenția pentru Energie și Mediu (AEE) arată o continuă expansiune a capacităților de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice în România. Această tendință pozitivă reflectă o creștere semnificativă a adoptării mecanismului de Contorizare netă, care oferă beneficiilor oportunitatea de a produce și consuma propriile lor surse de energie electrică sustenabilă.

La sfârșitul lunii septembrie 2023, numărul beneficiarilor mecanismului de sprijin Contorizare netă a ajuns la 4071, semnificativ mai mare față de perioada anterioară. Acești beneficiari sunt atât persoane fizice cât și companii care au investit în instalații fotovoltaice pentru a-și acoperi parțial sau integral necesarul de energie electrică. Capacitatea totală de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice a atins impresionanta cifră de 81,9 megawați.

Contorizarea netă reprezintă un instrument esențial în promovarea surselor regenerabile de energie în România. Prin acest mecanism, consumatorii finali pot reduce costurile lor cu energia electrică și să devină mai puțin dependenți de fluctuațiile tarifelor de energie, deoarece o parte semnificativă din consumul lor este acoperită de energia generată de propriul sistem fotovoltaic.

Această creștere semnificativă în adoptarea tehnologiei fotovoltaice și în utilizarea mecanismului de Contorizare netă arată angajamentul României în direcția durabilității și a trecerii la surse de energie mai curate. Aceste evoluții pozitive contribuie nu numai la reducerea emisiilor de carbon, dar și la consolidarea independenței energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău