Duetul pro-rus Orban-Fico, recital la Bruxelles. Prietenii lui Putin pun piedică Kievului

27 Oct. 2023, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2023, 16:49 // Actual //  Lupu Eduard

Majoritatea liderilor Uniunii Europene au susținut vineri acordarea unui sprijin financiar mai mare Ucrainei în lupta împotriva invaziei rusești, însă Ungaria și Slovacia și-au exprimat rezervele înaintea unei decizii pe care blocul trebuie să o ia în unanimitate în decembrie, potrivit Reuters.

Bruxelles, 27 octombrie 2023 – Executivul Uniunii Europene a propus ca cele 27 de țări ale blocului să contribuie cu mai multe fonduri în cadrul unei revizuiri a bugetului pentru a finanța cheltuieli comune suplimentare până în 2027, inclusiv extinderea unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Această mișcare vine ca un răspuns la nevoile semnificative ale Ucrainei în contextul conflictului său cu Rusia.

Cu toate acestea, discuțiile cu privire la modul de finanțare a acestei inițiative s-au dovedit a fi dificile. Premierul irlandez, Leo Varadkar, a subliniat că există un consens puternic în ceea ce privește necesitatea unor fonduri suplimentare pentru Ucraina, dar există puțin acord cu privire la sursa acestor fonduri.

Sprijinul financiar al UE pentru Ucraina până în prezent se ridică la aproape 83 de miliarde de euro, iar această nouă propunere ar continua eforturile de sprijin pentru țara aflată în mijlocul unui conflict în curs.

Totuși, liderii unor țări europene au ridicat semne de întrebare cu privire la eficacitatea acestor eforturi. Viktor Orban, premierul Ungariei, a criticat strategia UE și a afirmat că trimiterea de bani și ajutor militar către Ucraina nu a fost eficace. El a susținut că ucrainenii nu vor câștiga pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a adus în discuție problema corupției endemice din Ucraina și a solicitat garanții că fondurile nu vor fi deturnate. Fico a anunțat că Slovacia va limita sprijinul militar acordat Ucrainei.

Summitul de la Bruxelles a evidențiat decalajele în abordarea acestei probleme, dar și angajamentul continuu al Uniunii Europene de a sprijini Ucraina în diverse domenii. Este de așteptat ca negocierile să continue pentru a ajunge la un consens privind modul de finanțare și administrare a ajutorului acordat Ucrainei în acest context.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În 2022, în perioada crizei energetice, Republica Moldova a plătit în plus 12 milioane de lei timp de 3 luni din cauza reticenței directorului Energocom de a cumpăra energie electrică de la producătorii moldoveni, potrivit declarației directorului ML Energy, Veaceslav Moldovan, făcută în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi”.

„În ciuda contractului negociat, în octombrie 2022, pentru cumpărarea a 20 MWh în noiembrie, Bînzari a refuzat și a cumpărat toată energia electrică din România. Astfel, Republica Moldova putea economisi 12 milioane de lei pentru 20MWh. Pierdere directă – (231 euro – 188 euro)*20MWh*720 ore = 619.200 euro = 19.20 * 619.200 euro = 11.888.640 lei / 330.000.0000 kWh = 0.036 lei. În cadrul grupului ML Energy nu există niciun producător eligbill.”, a punctat Moldovan

Directorul Energocom, Victor Bînzari, contactat de BANI.MD, susține că în grupul dlui Moldovan sunt mai multe companii care au statut eligibil și au un tarif stabilit de ANRE cu care trebuie să vândă energia.

„Noi cu toate companiile care au statut eligibil suntem obligați prin lege să le cumpărăm energia la prețul stabilit de ANRE. În acel contract erau câteva companii care aveau contract cu noi, ei fiind parte a grupului ML Energy, dar voiau să ne vândă energie la un preț mai mare pe fundalul crizei energetice și a prețurilor mai mari din piață. Respectivele companii nu au vrut să vândă cu un 1 leu energia către Energocom, dar prin intermediul ML Energy cu un preț mai mare. Mai mic decât cel din piață, dar mai mare față de tariful stabilit de ANRE”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom spune că cei care au contracte și tarife stabilite de ANRE, au garanția că statul le cumpără curentul pentru o anumită perioadă. Este vorba de 10-15 ani.

„Oare când vedem că este convenabil pe piață vindem la prețul mai mare de piață, iar când e mai mic pe piață, vindem cu prețul stabilit de ANRE, și de fiecare dată încercăm cumva să ne jucăm cu aceste principii. Problema ei că ei aveau posibilitatea să vândă la Premier Energy, Navitas și la FEE Nord.  Or, celelalte companii nu au vrut să aibă relații cu dl Moldovan. Jumătățile de adevăr nu sunt chiar corecte. Ba mai mult,  în urma discuțiilor pe care le-am avut la ANRE, dl Moldovan a spus că nu este vorba de preț ci e vorba de principiu ca să vândă energie la Energocom”, a conchis Bînzari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău