Bani pentru facturi de la Guvern! Ce surpriză au pregătit autoritățile pentru cei cu veniturile la negru

27 Oct. 2023, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2023, 13:29 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru calculul compensațiilor, se vor lua în considerare veniturile din perioada mai-octombrie. Conform unui proiect care urmează să fie vota de Guvern, autoritățile vor ține cont de munca nedeclarată a persoanelor care au peste 22 de ani, dar şi de „impactul” indemnizației de maternitate, scrie realitatea.md.

„La calcularea venitului global lunar al gospodăriei casnice estimat, pentru fiecare persoană care a împlinit 22 de ani, care în perioada mai-octombrie a anului în care începe perioada rece a anului au fost identificate ca prestând muncă nedeclarată, se va considera cel puțin un venit lunar echivalent cu venitul net din salariu de funcție a genului de activitate economică prestat”, se arată în document.

În cazul indemnizație de maternitate, se va lua în calcul de la 25% până la 75% din valoarea ei, în funcție de luna în care a fost primită aceasta. Noile prevederi stipulează că la calcularea venitului lunar al gospodăriei, în baza căruia se stabilește nivelul de vulnerabilitate energetică, vor mai fi analizate informații despre rata luna a creditului pentru locuință, indemnizațiile și alocațiile pentru copii, plata lunară a pensiei de întreținere și rata lunară a chiriei în perioada mai-octombrie.

„Până la data de 26 a fiecărei luni din perioada rece, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prezenta birourilor istoriilor de credit, în fișiere în format electronic, informația care include lista solicitanților. Până la data de 28 a lunii, birourile istoriilor de credit vor furniza Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în fișiere electronice, următoarele informații privind contractele de credit ipotecar ale solicitantului (în calitatea acestuia de debitor principal), care au fost în vigoare (active) în luna octombrie a anului de referință: IDNP; date privind ultima plată aferentă contractului de credit ipotecar, efectuată în perioada mai-octombrie: data efectuării plății; suma achitată; valuta creditului”, se mai arată în proiect.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică se efectuează în baza pragurilor stabilite de Guvern pentru fiecare perioadă rece în baza raportului dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei sau în baza raportului dintre venitul global lunar și nivelul minim de cheltuieli.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova a fost de 33,7 mii, potrivit datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere de 6,8% față de anul 2022, când s-au înregistrat 36,2 mii de decese. Rata mortalității generale a scăzut la 13,7‰, cu 0,6 decese mai puțin la o mie de locuitori comparativ cu anul precedent.

Analiza pe sexe arată o rată a mortalității de 15,7‰ pentru bărbați și 11,9‰ pentru femei. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (57,8%), tumorile maligne (17,6%), bolile aparatului digestiv (8,4%), accidentele, intoxicațiile și traumele (4,9%) și bolile aparatului respirator (4,6%).

Un aspect notabil este diferența semnificativă între mortalitatea bărbaților și femeilor. Femeile sunt mai afectate de bolile aparatului circulator, având o rată cu 14,6 puncte procentuale mai mare decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații prezintă o „supramortalitate masculină” în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, fiind de 3,8 ori mai predispuși la aceste cauze de deces decât femeile. De asemenea, mortalitatea bărbaților din cauza bolilor aparatului respirator este de 2,1 ori mai mare, iar cea din cauza tumorilor maligne și bolilor aparatului digestiv este de 1,4 ori mai ridicată comparativ cu femeile.

Diferențele în mortalitate sunt semnificative și la nivel teritorial. În regiunea Nord, 62,3% dintre decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în timp ce cea mai mare pondere a deceselor prin tumori maligne s-a înregistrat în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%). Bolile aparatului digestiv au cauzat 10,4% din decesele în regiunea Centru și 9,3% în regiunea Sud. Mortalitatea provocată de bolile aparatului respirator a fost mai ridicată în municipiul Chișinău (5,3%) și în regiunea Sud (5,1%). Regiunile Centru și Sud au înregistrat, de asemenea, un nivel mai înalt al deceselor din cauze externe, cum ar fi accidentele, intoxicațiile și traumele (5,4%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău