Rușii au vândut la licitație apartamentul de lux deținut de Volodimir Zelenski în Crimeea. Suma cu care s-a vândut

30 Oct. 2023, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2023, 15:50 // Actual //  bani.md

Apartamentul de lux deținut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa Olena în Crimeea a fost vândut de autoritățile ruse la o licitație publică, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

La licitația care a avut luni s-au prezentat doar două persoane, potrivit agenției RIA Novosti, care a difuzat în premieră informația. Câștigătoare a fost o femeie numită Olga Lipovețkaia, care a oferit 44,3 de milioane de ruble (aproximativ 473.000 de dolari) pentru proprietatea aflată în complexul rezidențial „Emperor” din localitatea Livadia, potrivit sursei citate.

Autoritățile de ocupație ruse au obținut astfel cu 20 de milioane de ruble mai mult decât prețul de la care a pornit licitația.

Vladimir Konstantinov, președintele legislativului local din Crimeea, nerecunoscut de comunitatea internațională, anunțase pe 16 septembrie că apartamentul familiei Zelenski din peninsulă va fi scos la vânzare, alături de alte proprietăți deținute de ucraineni.

„Acestea sunt spații rezidențiale, inclusiv apartamentul cuplului Zelenski, unități de tratament balnear, facilități comerciale și comerciale”, afirmase oficialul rus la momentul respectiv.

Apartamentul familiei Zelenski din Crimeea a devenit „proprietatea republici” ruse

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea anunțaseră în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți în Crimeea, inclusiv unele aparținând unor politicieni și personalități ucrainene de rang înalt.

Îns apartamentul de lux din Crimeea al familiei Zelenski a fost naționalizat abia în luna mai, deși autoritățile ruse își anunțaseră intenția în acest sens încă de la sfârșitul anului trecut.

Anunțul din decembrie 2022 a venit după ce cu două luni înainte Consiliul de Stat din Crimeea, o altă autoritate a ocupanților ruși, a modificat legislaţia locală pentru a permite ca proprietăţile ţărilor şi cetăţenilor străini să fie recunoscute ca fiind proprietatea „republicii”.

Modificările se aplică bunurilor mobile şi imobile care au fost deţinute până la 24 februarie 2022.

Proprietatea deținută de Zelenski în Crimeea a stârnit controverse la Kiev după ce acesta a devenit președinte în 2019, presa ucraineană descoperind în prima declarație de avere depusă de acesta că soția sa, Olena Zelenska, a cumpărat apartamentul plătind mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a acestuia.

În total, ea a plătit magnatului Oleksandr Buriak 63.893 de dolari pentru apartamentul de tip penthouse, echivalentul a 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă a proprietății la acel moment era între 3.000 şi 4.000 de dolari/mp.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO