Febra aurului. Băncile centrale au avut achiziţii de metal galben mai mari decât se credea anterior

31 Oct. 2023, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2023, 12:58 // Actual //  bani.md

Cererea globală de aur, excluzând tranzacțiile over-the-counter (OTC), a scăzut cu 6% în al treilea trimestru, deoarece achizițiile băncii centrale au scăzut sub nivelul record de anul trecut, iar consumul bijutierilor a scăzut, a declarat marți Consiliul Mondial al Aurului (WGC), scrie REUTERS.

Cererea trimestrului de 1.147,5 tone metrice a fost totuși cu 8% peste media pe cinci ani, iar achizițiile oficiale din sectorul întregului an se așteaptă să se apropie de nivelul din 2022, a spus WGC în raportul său trimestrial privind tendințele cererii.

Cererea de aur a atins un maxim din ultimii 11 ani în 2022, din cauza celor mai mari achiziții înregistrate de băncile centrale.

„Cu tensiunile geopolitice în creștere și o așteptare pentru continuarea cumpărăturilor robuste ale băncilor centrale, cererea de aur ar putea surprinde în sus”, a declarat Louise Street, analist principal de piețe la WGC.

Prețurile spot ale aurului au atins vineri 2.009,29 USD uncia, depășind nivelul psihologic cheie de 2.000 USD pentru prima dată de la mijlocul lunii mai, în timp ce investitorii s-au adunat în lingouri de refugiu pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu.

Cererea din partea investitorilor, care văd lingourile ca un activ sigur în perioadele de instabilitate, a crescut cu 56% în al treilea trimestru, dar a rămas slabă în comparație cu media pe cinci ani, a spus WGC.

Cererea băncii centrale a totalizat 337,1 tone, în scădere față de un record de 458,8 tone cu un an înainte. Cu toate acestea, pentru primele nouă luni ale anului 2023, achizițiile oficiale de aur din sectorul au atins 800 de tone, mai mult decât în orice perioadă ianuarie-septembrie, în datele WGC începând cu 2000.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 18:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 18:51 // Actual //  Ursu Victor

Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile internaționale aflate în căutarea unor oportunități strategice de extindere, datorită parcursului său de aderare la Uniunea Europeană, transformării digitale accelerate și poziției logistice cheie în regiune. Cu o forță de muncă multilingvă și costuri competitive, țara atrage tot mai mult interesul investitorilor globali.

Agenția Invest Moldova a lansat campania „10 Reasons Why Moldova is the Next Strategic Investment Destination”, evidențiind avantajele-cheie ale țării pentru investitori. Printre ele se numără:

Statutul de candidat la UE din 2022 și obiectivul aderării până în 2030;

Poziționarea Moldovei ca hub logistic și economic pentru reconstrucția Ucrainei;

Planul de creștere al UE pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care vizează investiții masive în educație, sănătate, energie, agricultură și sprijin pentru antreprenoriat.

Toate aceste teme vor fi discutate și prezentate în detaliu în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2025, unde participanții vor putea descoperi potențialul real al economiei moldovenești.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO