Tofilat terfelește presupusul „contract” de gaze al lui Şor: E o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă

02 Nov. 2023, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2023, 12:00 // Actual //  bani.md

Expertul în enerrgetică, Sergiu Tofilat, a adus critici aspre ‘contractului’ recent propus de către Şor pentru furnizarea de gaze către Moldova. Într-o declarație, el a desființat acest acord ca fiind o „butaforie”, menită să păcălească opinia publică.

Tofilat a analizat documentul prezentat de către Şor și a subliniat mai multe aspecte ce ridică semne de întrebare în legătură cu validitatea și autenticitatea acestuia. Conform expertului, documentul nu corespunde standardelor unui contract autentic, ci mai degrabă pare a fi o scrisoare de confirmare ce vine ca o anexă la un presupus contract individual.

El a evidențiat că firma intermediară din Germania, implicată în acest acord, a fost fondată de o persoană care, până în 2016, a administrat o afacere de gastronomie, subliniind discrepanțele evidente între experiența anterioară a acestei persoane și activitatea bruscă de furnizare de gaze.

„Cică termenul de plată va fi 2 luni după livrarea gazului. Aşa condiţii există numai la Gazprom. Toţi traderii în toată lumea lucrează cu plata în avans. Achitarea – în genere nu-i indicat în ce valută se vor face plăţile. Încă o dovadă că această hârtie a lui Şor este o butaforie. Gaşca lui Şor spune că va livra gaz „ieftin” doar în Găgăuzia, Taraclia şi Orhei. Pentru ceilalţi se propune preţul de bursă + 5 euro/MWh. Adică ceilalţi cetăţeni sunt de sortul al 2-lea, sau cum? Dacă vreai ca ţara să prospere, o faci pentru toţi oamenii, nu doar pentru ai tăi”, a detailiat Tofilat.

De asemenea, expertul a pus sub semnul întrebării necesitatea a două intermediari (Germania și Turcia) în acest acord propus de Şor și absența unei colaborări directe cu Gazprom, principalul furnizor de gaze rusesc.

Tofilat a subliniat și faptul că firma turcească implicată nu deține licența necesară pentru furnizarea de gaze, având un capital mult sub valoarea necesară pentru a acoperi cantitățile de gaz propuse a fi livrate.

Mai mult, lipsesc informații cruciale din ‘confirmarea’ publicată, precum codul fiscal al părților implicate, adresele, conturile bancare și specificațiile referitoare la calitatea gazului, ceea ce ridică suspiciuni serioase asupra autenticității documentului.

Expertul în energie a criticat și prețul propus pentru gaz, evidențiind discrepanțele semnificative dintre prețul anunțat și prețurile pieței internaționale de referință pentru gaze.

„Chipurile, gazul livrat la hotar cu Moldova va costa 160 euro, din care jumătate (!) sunt cheltuielile de transportare. Să înţelegem că Gazprom (adică Putin) îl vinde lui Şor cu 80 euro? Vreau să văd. Deocamdată Şor livrează doar ştiri, nimic mai mult. Pentru comparaţie, astăzi preţul gazului pe principala bursă europeană TTF era de 500 euro pentru mia de metri cubi”, a punctat Tofilat.

În final, Tofilat a atras atenția asupra condițiilor neobișnuite din ‘contract’, cum ar fi termenul de plată și lipsa clarității în privința valutei de plată, susținând că acest acord pare a fi o încercare de înșelare și de manipulare a situației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală