Austriecii de la OMV Petrom din România a încetat exportul de gaz petrol lichefiat (GPL) în Ucraina începând cu data de 17 octombrie. Această decizie vine în urma intrării în vigoare a noii legislații din Ucraina, care interzice importurile de țiței și produse petroliere neînsoțite de documente de origine atestate că nu provin din Rusia.
Conform informațiilor enkorr.ua, exporturile de GPL ale OMV Petrom au fost sistate în intervalul 17-29 octombrie, după ce în perioada 1-16 octombrie acestea totalizau 2,34 mii tone.
Cu toate că OMV Petrom a renunțat deja de peste un an să proceseze țiței rusesc, presa ucraineană sugerează că noile reguli birocratice au descurajat compania românească să mai desfășoare această activitate, chiar dacă aceasta reprezenta o cotă marginală în portofoliul său.
Potrivit datelor, media lunară a vânzărilor de produse petroliere OMV Petrom în 2022 a fost de aproximativ 458 de mii de tone. Cele 2,34 mii tone de GPL exportate în Ucraina în prima jumătate a lunii octombrie reprezentau mai puțin de 0,5% din volumul mediu lunar de vânzări de produse petroliere ale companiei.
Decizia de a înceta exportul de GPL în Ucraina evidențiază impactul noilor reguli impuse de autoritățile ucrainene asupra activităților comerciale și evidențiază adaptarea și respectul OMV Petrom pentru cerințele legislative în țările în care activează.
Conform noilor reguli impuse de autoritățile de la Kiev, importatorii sunt obligați să furnizeze certificate de origine nu numai ale țării de expediere, ci și ale țării de producție, precum și documente care confirmă ruta de livrare de la rafinărie până la granița cu Ucraina.
Ucraina își acoperă consumul intern, inclusiv cel al armatei, exclusiv din importuri, în urma distrugerii de către Rusia a rafinăriilor ucrainene în prima fază a războiului. Inițial, companiile ucrainene au importat cantități semnificative din Bulgaria (unde se află cea mai mare rafinărie a gigantului rus Lukoil din regiune, cea de la Burgas), după care s-au reorientat către alte importuri, pe ruta sudică în special din Turcia și România.
Dacă prezența pe listă a porturilor și terminalelor din Bulgaria nu ar trebui să fie o surpriză, rafinăria Lukoil de la Burgas fiind exceptată de la sancțiunile impuse de UE importului de țiței rusesc, pe listă mai apar portul de la Giurgiulești din Republica Moldova (terminalul ICS Danube Logistics SRL) și multe porturi și terminale din Turcia.