Alertă maximă în Republica Moldova! Rusia a început un război cu toată forța. Miliarde de lei în joc

03 Nov. 2023, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Nov. 2023, 10:20 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul criminal Șor ar fi cheltuit un miliard de lei pentru a corupe alegătorii din Republica Moldova, potrivit declarației într-un briefing de presă a șefului SIS, Alexandru Musteață.

„Federația Rusă că ar încerca să întărească poluri regionare ale puterii, inclusiv în Găgăuzia, unde a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul. Alexandru Musteață afirmă că acest model dorește să fie folosit la nivel de țară acest model actualul Partid Șansă”, a punctat Mustață.

Musteață spune că fondurile ilicite sunt aduse în Republica Moldova în umerar pentru eludarea mecanismelor naționale și internaționale de monitorizare. Între Șor și Plahotniuc este un taandem pentru preluarea puterii în stat la viitoarele alegeri din republica Moldova.

Șeful SIS s-a referit și la mai multe instituții mass media din Republica Moldova care ar lucra în interesul Federației Ruse, care potrivit lui au rămas cu licența suspendată în această săptămână.

Alexandru Mustață, a avertizat asupra intensificării unui război hibrid dus de Federația Rusă și grupuri criminale transfrontaliere în Republica Moldova. Conform informațiilor prezentate, acest conflict s-a manifestat printr-o serie de tactici menite să submineze ordinea constituțională și să perturbe stabilitatea în regiune.

Printre tacticile evidențiate se numără încercarea de răsturnare a ordinii constituționale și preluarea violentă a puterii, precum și amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova, cu focus pe regiunea Găgăuzia. Interferența Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova, folosirea propagandei și alterarea mediului informațional, operațiuni subversive orchestrate de serviciile speciale ale Rusiei, precum și exportul de elemente de crimă organizată menit să influențeze procesele electorale și democratice au fost doar câteva dintre aspectele semnalate de șeful SIS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău