Paradox: Republica Moldova a vândut mai multă energie decât a produs

12 Nov. 2023, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2023, 12:39 // Actual //  bani.md

Republica Moldova a exportat energie electrică, în trimestrul trei, în cuantum de 104,4 mil. kWh, în scădere cu 9,1 mil. kWh sau cu circa 8,3% față de trimestrul II al anului curent, arată datele ANRE.

Consumul final de energie electrică este în ușoară creștere, acest fapt datorându-se temperaturilor ridicate înregistrate în perioada iulie – septembrie. Producerea locală de energie electrică este la nivelul de 84,9 mil. kWh, în scădere față de trimestrul precedent, acest fapt datorându-se micșorării cantităților de energie electrică produsă din surse hidro cu circa 11,9 mil. kWh – o diminuare cu 44,6% comparativ trimestrului precedent, dar care este în creștere cu 6,58 mil. kWh în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022.

Pe parcursul trimestrului III al anului 2023 producerea locală de energie electrică a constituit aproximativ 10,3% din consumul total de energie electrică. Din totalul de 99 mil. kWh energie electrică produsă, 32,8 % este generată din energie eoliană, 14,1 % energie electrică produsă în regim de cogenerare, 14,8 % este produsă de Î.S. „Nodul Hidroenergetic Costești”, 34 % din energie solară și circa 4,2 % din biogaz.

Energia electrică produsă din surse regenerabile în trimestrul III este în cuantum de 84,9 mil. kWh, ceea ce constituie circa 9 % din consumul final de energie electrică în perioada de referință. Pe tipuri de surse, prevalează energia solară, cu o pondere de 40 % –33,6 mil. kWh, după care urmează energia eoliană, cu o pondere de 38 % – 32,4 mil. kWh, energia hidro cu o pondere de 17 % – 14,8 mil. kWh și biogazul cu o pondere de circa 5 % – 4,1 mil. kWh.

Cuciurgan asigură 87% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova

Central de la Cuciurgan asigură 87 % din cantitatea de energie electrică achiziționată pe piața angro. Sursele locale au asigurat circa 9 % din necesarul de energie electrică pentru perioada analizată, alte 4 % fiind procurate de pe piața din România. Ponderea energiei regenerabile în structura procurărilor este în valoare de circa 7 %.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ