Consecințele divorțului Bill și Melinda Gates asupra fundației de caritate. Ar putea avea nevoie de directori externi

28 Mai 2021, 18:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 18:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Potrivit unui raport al The Wall Street Journal, Bill Gates și Melinda French Gates ar putea face schimbări în administrația fundației de caritate de 50 de miliarde de dolari. Ei ar putea avea nevoie să aducă noi directori externi.

Jurnalul a raportat că French Gates a presat schimbări de guvernanță la Fundația Bill & Melinda Gates în ultimele săptămâni pentru a o proteja după divorțul planificat.

Fundația are în prezent trei administratori: Gates, French Gates și investitorul miliardar Warren Buffett. Cuplul discută atât despre adăugarea unui consiliu, cât și despre aducerea directorilor externi, a raportat The Journal, citând surse familiare cu cuplul.

Fundația are peste 1.600 de membri ai personalului și este una dintre cele mai mari fundații filantropice din lume, cu o dotare de 49,8 miliarde de dolari începând cu 2019.
Fundația, pe care cuplul a înființat-o în 2000, nu a făcut încă nicio modificare în guvernarea sa, a declarat CEO-ul Mark Suzman.

Și cuplul, care și-a anunțat divorțul pe 3 mai după 27 de ani de căsătorie, intenționează să lucreze împreună la fundație, a adăugat Suzman.
Gates și French Gates sunt, de asemenea, co-președinții fundației și oferă direcție strategică și planificare pe termen lung, în timp ce Suzman se ocupă de funcționarea zilnică în calitate de CEO.
Liderii fundației vor să-și protejeze reputația în urma anunțului de divorț, au declarat oamenii pentru The Journal. Aceștia au adăugat că unii beneficiari de subvenții au contactat fundația cu întrebări despre legăturile lui Gates cu agresorul sexual condamnat Jeffrey Epstein.

Reputația lui Gates a fost lovită de un val de scandaluri care au apărut de la anunțul divorțului – inclusiv o afacere de birou, acuzațiile privind un comportament „incomod” la locul de muncă și legăturile cu Epstein. Un număr tot mai mare de rapoarte sugerează o relație stâncoasă între cuplul filantrop din ultimii ani, în contrast cu declarațiile lor publice.

În declarațiile potrivite care anunțau divorțul, cuplul spusese că își vor continua munca împreună după divorț, iar un reprezentant al fundației a declarat pentru New York Post că „nu sunt planificate modificări ale rolurilor lor sau ale organizației”.

Dar Suzman a declarat pentru The Journal că el, Gates, French Gates și Buffett discutau despre opțiunile de „consolidare a durabilității și

Fundația a finanțat activități în domenii precum sănătatea globală, asistența de urgență, educația și sărăcia, acordând anual subvenții de aproximativ 5 miliarde de dolari și a investit aproximativ 1,75 miliarde de dolari în eforturile de ajutor COVID-19.

Gates a renunțat la funcția de CEO al Microsoft în 2008 pentru a se concentra asupra fundației și a părăsit consiliile Microsoft și Berkshire Hathaway în martie 2020, afirmând același motiv.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009