Circa 3 330 de contribuabili din toată țara, instruiți de către SFS în lunile septembrie-noiembrie 2023

23 Nov. 2023, 13:27
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
23 Nov. 2023, 13:27 // Slider //  MD Bani

Serviciul Fiscal de Stat a organizat 164 de seminare de instruire cu participarea a circa 3 330 de contribuabili în mai multe raioane ale țării în perioada lunilor septembrie-noiembrie 2023. Toate seminarele au fost organizate gratuit și au avut loc în regim mixt (format fizic și online).

Tematicile seminarelor au fost axate pe modificările și completările efectuate la Codul fiscal, modificarea unor acte normative, în special în partea ce ține de prevederile aferent impozitului pe venit, taxa pe valoare adăugată, accize și taxe locale, taxa pentru poluarea mediului, taxele rutiere, impozitul pe bunurile imobiliare, precum și pe subiectele specifice recepționate de la contribuabili.

De asemenea, în cadrul seminarelor contribuabilii au avut oportunitatea de a adresa întrebări referitor la subiectele menționate supra și de a obține răspunsurile necesare de la specialiștii SFS. Toate întrebările parvenite au fost soluționate în cadrul seminarelor. Acestea au vizat: modul de calculare a TVA, prezentarea declarației privind TVA, modul de calculare, achitare și declarare a impozitului pe bunurile imobiliare, taxarea inversă, particularitățile calculării TVA și a impozitului pe venit de către contribuabilii ce desfășoară activitate în agricultură.

În acest sens, autoritatea fiscală continuă organizarea seminarelor de instruire. Programul seminarelor cu participarea contribuabililor pentru anul 2023 este publicat pe pagina-web oficială a instituției la compartimentul „Seminare„.

Fiecare contribuabil are posibilitatea să selecteze seminarul/seminarele la care dorește să participe, completând formularul de înregistrare cu datele de contact solicitate. 

Reamintim că, autoritatea fiscală are drept prioritate oferirea asistenței și consultanței fiscale contribuabililor, în vederea creării condițiilor favorabile pentru conformarea voluntară la respectarea legislației de către aceștia.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Opinii // Autor: 
03 Iul. 2025, 13:38 // Opinii // 

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Un proiect legislativ votat în prima lectură de 57 de deputați prevede introducerea unor condiții clare de acces la profesie, reguli contractuale stricte și sancțiuni dure pentru cei care nu respectă noile norme.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, își propune să asigure transparența pe piața imobiliară și protecția consumatorilor, într-un sector în continuă expansiune. Potrivit documentului, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest scop, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional gestionat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Pentru a obține certificarea, viitorii agenți vor trebui să îndeplinească mai multe condiții: studii superioare sau medii de specialitate, precum și lipsa antecedentelor penale pentru infracțiuni economice sau contra patrimoniului. De asemenea, activitatea agenților imobiliari va putea fi desfășurată doar în baza unor contracte scrise cu clienții, în care să fie clar specificate drepturile și obligațiile ambelor părți.

Proiectul interzice expres practicile comerciale incorecte, precum publicitatea mincinoasă sau comisioanele ascunse. Pentru nerespectarea noii legislații, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale severe. Persoanele fizice care nu încheie contracte scrise cu clienții vor putea fi amendate cu până la 20.000 de lei, iar persoanele juridice vor risca amenzi de până la 40.000 de lei, cu suspendarea activității în domeniu pentru o perioadă de la șase luni la un an.

Supravegherea și controlul respectării legii vor reveni mai multor instituții de stat: Serviciul Fiscal de Stat, Consiliul Concurenței, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. Totodată, se introduce un mecanism oficial de sesizare și investigare a plângerilor împotriva agenților imobiliari.

Potrivit notei de fundamentare, legea ar urma să contribuie la dezvoltarea pieței imobiliare, combaterea economiei informale, atragerea investițiilor străine și creșterea veniturilor din impozite. De asemenea, alinierea la standardele europene ar asigura un climat de afaceri mai stabil și mai previzibil.

Proiectul urmează să fie examinat în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO