Astăzi, fermierii din diverse regiuni ale Republicii Moldova revin în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a-și face auzite nemulțumirile printr-un protest amplu, care include și marsuri cu tehnica agricolă. Acest demers vine în urma unor discuții anterioare la Parlament și la Președinție, care, potrivit fermierilor, nu s-au concretizat într-un rezultat favorabil pentru aceștia.
Nemulțumirile agricultorilor au crescut după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a promis să accepte revendicările lor, dar a revenit asupra promisiunii, exprimând o poziție total opusă a doua zi. În plus, fermierii au afirmat că premierul a refuzat să se întâlnească cu ei, amplificând astfel tensiunile în rândul comunității agricole.
Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.
Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.