Un moldovean cu o frimă din Bulgaria se înghesuie să cumpere colosul energetic de la Galați

14 Dec. 2023, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 17:53 // Actual //  bani.md

Lichidatorul judiciar al Electrocentrale Galați, producătorul falimentar de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup, a primit o a doua ofertă de cumpărare a activului funcțional CET Galați al companiei, fosta centrală pe gaze de 375 MW care cu ani în urmă alimenta atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty.

Astfel, la oferta mai veche depusă de un vehicul investițional al antreprenorilor Savaș Günata și Huseyin Karali, fondatorii companiei de construcții Synergy Construct, s-a adăugat acum una provenită de la o entitate înregistrată în Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, relevă date analizate de Profit.ro.

Creditorii Electrocentrale Galați nu au luat încă nicio decizie. Votul hotărâtor aparține producătorului de gaze controlat de stat Romgaz, care deține peste 87% din masa credală a companiei.

Cei de la Synergy au oferit 12,5 milioane euro plus TVA pentru preluarea activului funcțional CET Galați, ofertă aprobată în principiu de creditori în vară.

A doua firmă ofertantă, Optimus Rredac Group LTD, a fost înființată în august 2021 și își are sediul social la Ruse, aproape de granița cu România. Asociat și administrator unic este un cetățean român originar din Republica Moldova, Anatolie Vitușinscaia. Anterior, în 2018, acesta a înființat în România societatea Optimus-Rredac SRL, cu CAEN principal ″Producția de energie electrică″, dar fără niciun fel de activitate până în prezent, conform termene.ro.

Optimus-Rredac SRL a făcut în 2020 demersuri preliminare în vederea preluării CET Arad, în consorțiu cu o societate din Statele Unite, Recovered Energy Group, iar în 2021 s-a interesat de cumpărarea termocentralei de la Mintia. Ambele inițiative au rămas fără rezultat, centrala arădeană fiind achiziționată în cele din urmă de elvețienii de la AOT Energy, iar Mintia – de o firmă a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh.

Datele publice disponibile indică faptul că firma din Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, are legături cu una din Turcia, Optimus Global, ambele activând în domeniul comerțului internațional cu produse din lemn.

Firma bulgară apare și ca distribuitor în România și Germania al mărfurilor producătorului și exportatorului rus de lemn și produse din lemn Mosanka LLC din Krasnodar, de pe malul Mării Azov.

Planul de reorganizare al Electrocentrale Galați din vara lui 2020, a cărui respingere de către creditori a dus la falimentul societății, prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători cărora li se „adresa primordial” ideea acestui transfer de afacere erau Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, cu creanțe totale de circa 200 milioane lei, și combinatul siderurgic Liberty, însă în cele din urmă nu s-a mai întreprins nimic în această direcție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Nov. 2024, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Nov. 2024, 12:54 // Actual //  Ursu Victor

Costul pentru asigurarea regiunii din stânga Nistrului cu energie și gaze naturale, în cazul suspendării livrărilor de metan de către Gazprom, este estimat la 400 de milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă.

„Evident că tarifele ar trebui majorate în regiune. Noi am avertizat de mai multe ori reprezentanții din regiune că gazul ieftin se va termina”, a declarat ministrul, subliniind că situația actuală este rezultatul unei dependențe de lungă durată de gazul rusesc la preț redus.

Suspendarea gazelor ar avea implicații serioase nu doar pentru regiunea transnistreană, ci și pentru malul drept al Nistrului, care depinde indirect de gazul rusesc. Centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria, produce 80% din energia electrică consumată pe malul drept, folosind metanul furnizat de Gazprom.

Parlicov a reiterat că Republica Moldova nu poate face față provocărilor energetice fără ajutorul partenerilor externi. „400 de milioane de euro este o sumă enormă pentru bugetul țării, iar sprijinul internațional devine crucial în aceste condiții”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală