Pas uriaș în industria IT și consultanță de business din Moldova! Exporturi de 830 milioane de dolari

15 Dec. 2023, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2023, 12:54 // Actual //  bani.md

Din anul 2023, sectorul Tehnologiilor Informaționale (IT) și cel de Servicii pentru Business (BSS) au devenit lideri în exporturile Republicii Moldova. Aceste două ramuri ale economiei moldovenești sunt așteptate să asigure un volum al exporturilor de servicii de aproximativ 830 de milioane de dolari în acest an, reprezentând aproximativ 28% din totalul exporturilor moldovenești de servici, a declarat în acdrul emsiunii „realism economic”, economistul Veaceslav Ioniță.

Ioniță a subliniat că aceste două sectoare au avut cea mai dinamică creștere în ultimii ani, devenind cele mai mari ramuri de export ale țării. În timp ce alte sectoare au suferit din cauza unor factori externi, cum ar fi războiul din Ucraina, IT și BSS au atras investiții datorită riscului mai scăzut asociat acestor domenii.

Sectorul IT se bucură în prezent de cea mai puternică creștere salarială și este cel mai dinamic în ceea ce privește numărul de angajați. De asemenea, IT este privit ca o ramură a economiei cu potențial ridicat pentru a aduce acasă diaspora și a angaja tinerii din țară.

Expertul a menționat că exporturile totale de servicii vor cunoaște o creștere semnificativă în acest an, în special datorită exportului de servicii IT și BSS. Această creștere este crucială, având în vedere dependența Republicii Moldova de comerțul extern, care constituie aproximativ 100% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cu toate acestea, Ioniță a avertizat că exporturile de bunuri vor scădea, iar exporturile de servicii, în special cele din IT și BSS, vor deveni tot mai importante pentru stabilitatea încasărilor țării.

Economistul a evidențiat, de asemenea, modificările legislative propuse pentru a sincroniza sectorul IT și BSS, creând un sector de servicii inteligente. Acest lucru ar putea aduce beneficii semnificative, contribuind la dezvoltarea ambelor sectoare și la stimularea exporturilor.

În concluzie, expertul a subliniat că Republica Moldova trebuie să se specializeze și mai mult în exportul de servicii, deoarece aceasta oferă o mai mare stabilitate a încasărilor, având în vedere dependența de factori externi precum crizele și condițiile climatice care pot afecta exportul de bunuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO