Gigantul energetic Gazprom a obținut un profit de 45 de milioane de euro de pe urma unui zăcământ din Marea Nordului

15 Dec. 2023, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2023, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

Gigantul energetic rus Gazprom a câștigat 45 de milioane de euro de pe urma zăcământului său de gaze din Marea Nordului anul trecut, scrie BBC.

Gazprom produce gaze din zăcământul Sillimanite, care se întinde în apele britanice și olandeze, din 2020.

Sir Ed Davey, liderul liberal-democraților, a declarat că este “total inacceptabil” faptul că gazul de pe teritoriul britanic susține “războiul ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei”.

Guvernul britanic a declarat că va “intensifica presiunea economică” asupra Rusiei.

Zăcământul Sillimanite, care se află la 200 km de coasta olandeză, este operat în cadrul unui joint venture între firma rusă Gazprom și compania germană Wintershall. Gazul produs din zăcământ este preluat pe uscat în Olanda.

Deși nu se sugerează că acest acord este ilegal, Regatul Unit, SUA și UE au introdus sancțiuni economice dure menite să limiteze capacitatea Rusiei de a profita de pe urma exporturilor de energie, cu scopul de a limita capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.

O serie de directori ai Gazprom, inclusiv directorul general Alexei Miller, sunt sancționați de guvernul britanic, deși Gazprom în sine nu este sancționat. Compania furnizează în continuare gaze către Europa continentală prin conducte, deși volumele sunt mult reduse de la începutul războiului.

Datele arată că Gazprom International UK, o filială a gigantului energetic rus, a obținut un profit înainte de impozitare de 45 de milioane de euro în 2022 și a plătit un dividend de 41 de milioane de euro către Gazprom International Projects BV, proprietarul imediat al companiei din Olanda. Un dividend suplimentar de 1,7 milioane de euro a fost plătit în luna iunie a acestui an.

Proprietarul final al companiei este PJSC Gazprom, cu sediul la Moscova.

Gazprom este deținută majoritar de statul rus și este cel mai mare contribuabil al țării, contribuind cu 80 de miliarde de dolari  la guvernul rus, potrivit agenției de presă de stat TASS. De asemenea, și-a recrutat și finanțat propriile miliții care au luptat pe linia frontului în Ucraina.

Sir Ed, fost ministru al Energiei, a declarat că este “total inacceptabil ca gazul extras de pe teritoriul britanic să alimenteze cuferele războiului ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei”.

Grupul de campanie Global Witness a numit acest lucru “o acuzație la adresa abordării Regatului Unit față de petrolul și gazele rusești”.

“În timp ce guvernul critică războiul, este absurd să permită filialei unei întreprinderi de stat rusești care are propria miliție care luptă în Ucraina să îmbogățească regimul lui Putin din Marea Nordului”, a adăugat aceasta.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că “va continua să lucreze alături de partenerii noștri pentru a interzice accesul Rusiei la oricare dintre bunurile sau tehnologiile noastre pe care le-ar putea folosi în mașina sa de război, limitând capacitatea Rusiei de a lupta într-un război al secolului XXI”.

“Putin și susținătorii săi trebuie să plătească – și vor plăti prețul pentru invazia lor ilegală din Ucraina”, a adăugat el.

“Vom continua să intensificăm presiunea economică și vom acționa dur asupra tuturor formelor emergente de eludare până când Ucraina va învinge și pacea va fi asigurată”.

Factura fiscală totală a companiei a fost de 29 de milioane de euro, împărțită între guvernele britanic și olandez. Aceasta include 4 milioane de euro în cadrul impozitului excepțional britanic impus companiilor energetice după ce prețurile au crescut brusc în urma războiului din Ucraina și 5 milioane de euro în cadrul echivalentului olandez.

Toate veniturile Gazprom International UK provin din vânzări în afara Regatului Unit, se arată în conturi. Compania a pus capăt acordului de vânzare de gaze către Wintershall în luna septembrie a acestui an și l-a înlocuit cu un acord de vânzare de gaze către compania comercială Gunvor, cu sediul în Elveția.

Afacerea de furnizare de energie a Gazprom din Marea Britanie, care avea mii de clienți comerciali, a fost naționalizată de guvernul german anul trecut, când compania mamă era aproape de faliment. Aceasta a fost redenumită SEFE Energy.

Wintershall și Gazprom nu au răspuns la solicitările de comentarii ale BBC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău