Gigantul energetic Gazprom a obținut un profit de 45 de milioane de euro de pe urma unui zăcământ din Marea Nordului

15 Dec. 2023, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2023, 12:15 // Actual //  bani.md

Gigantul energetic rus Gazprom a câștigat 45 de milioane de euro de pe urma zăcământului său de gaze din Marea Nordului anul trecut, scrie BBC.

Gazprom produce gaze din zăcământul Sillimanite, care se întinde în apele britanice și olandeze, din 2020.

Sir Ed Davey, liderul liberal-democraților, a declarat că este “total inacceptabil” faptul că gazul de pe teritoriul britanic susține “războiul ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei”.

Guvernul britanic a declarat că va “intensifica presiunea economică” asupra Rusiei.

Zăcământul Sillimanite, care se află la 200 km de coasta olandeză, este operat în cadrul unui joint venture între firma rusă Gazprom și compania germană Wintershall. Gazul produs din zăcământ este preluat pe uscat în Olanda.

Deși nu se sugerează că acest acord este ilegal, Regatul Unit, SUA și UE au introdus sancțiuni economice dure menite să limiteze capacitatea Rusiei de a profita de pe urma exporturilor de energie, cu scopul de a limita capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.

O serie de directori ai Gazprom, inclusiv directorul general Alexei Miller, sunt sancționați de guvernul britanic, deși Gazprom în sine nu este sancționat. Compania furnizează în continuare gaze către Europa continentală prin conducte, deși volumele sunt mult reduse de la începutul războiului.

Datele arată că Gazprom International UK, o filială a gigantului energetic rus, a obținut un profit înainte de impozitare de 45 de milioane de euro în 2022 și a plătit un dividend de 41 de milioane de euro către Gazprom International Projects BV, proprietarul imediat al companiei din Olanda. Un dividend suplimentar de 1,7 milioane de euro a fost plătit în luna iunie a acestui an.

Proprietarul final al companiei este PJSC Gazprom, cu sediul la Moscova.

Gazprom este deținută majoritar de statul rus și este cel mai mare contribuabil al țării, contribuind cu 80 de miliarde de dolari  la guvernul rus, potrivit agenției de presă de stat TASS. De asemenea, și-a recrutat și finanțat propriile miliții care au luptat pe linia frontului în Ucraina.

Sir Ed, fost ministru al Energiei, a declarat că este “total inacceptabil ca gazul extras de pe teritoriul britanic să alimenteze cuferele războiului ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei”.

Grupul de campanie Global Witness a numit acest lucru “o acuzație la adresa abordării Regatului Unit față de petrolul și gazele rusești”.

“În timp ce guvernul critică războiul, este absurd să permită filialei unei întreprinderi de stat rusești care are propria miliție care luptă în Ucraina să îmbogățească regimul lui Putin din Marea Nordului”, a adăugat aceasta.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că “va continua să lucreze alături de partenerii noștri pentru a interzice accesul Rusiei la oricare dintre bunurile sau tehnologiile noastre pe care le-ar putea folosi în mașina sa de război, limitând capacitatea Rusiei de a lupta într-un război al secolului XXI”.

“Putin și susținătorii săi trebuie să plătească – și vor plăti prețul pentru invazia lor ilegală din Ucraina”, a adăugat el.

“Vom continua să intensificăm presiunea economică și vom acționa dur asupra tuturor formelor emergente de eludare până când Ucraina va învinge și pacea va fi asigurată”.

Factura fiscală totală a companiei a fost de 29 de milioane de euro, împărțită între guvernele britanic și olandez. Aceasta include 4 milioane de euro în cadrul impozitului excepțional britanic impus companiilor energetice după ce prețurile au crescut brusc în urma războiului din Ucraina și 5 milioane de euro în cadrul echivalentului olandez.

Toate veniturile Gazprom International UK provin din vânzări în afara Regatului Unit, se arată în conturi. Compania a pus capăt acordului de vânzare de gaze către Wintershall în luna septembrie a acestui an și l-a înlocuit cu un acord de vânzare de gaze către compania comercială Gunvor, cu sediul în Elveția.

Afacerea de furnizare de energie a Gazprom din Marea Britanie, care avea mii de clienți comerciali, a fost naționalizată de guvernul german anul trecut, când compania mamă era aproape de faliment. Aceasta a fost redenumită SEFE Energy.

Wintershall și Gazprom nu au răspuns la solicitările de comentarii ale BBC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 13:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 13:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

O nouă Bursa de Valori va fi înființată Chișinău. Această investiție strategică vine din partea Bursei de Valori București, care va contribui la crearea unei burse moderne, adaptate necesităților economiei noastre, a annțat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

„Vom avea o bursă de valori care să servească și să susțină necesitățile economiei noastre. Statul va fi acționar cu o participație, iar acest lucru ne va permite să influențăm direcția de dezvoltare a Bursei și să menținem angajamentul ferm de a dezvolta piața de capital din Moldova”, a subliniat ministrul Alaiba.

Potrivit lui Alaiba, o bursă de valori oferă posibilitatea de a investi în instrumente financiare, ceea ce va contribui la creșterea economiilor și la dezvoltarea fondurilor de pensii și asigurări private. Totodată, companiile locale vor avea acces mai ușor la capital din România și din alte colțuri ale lumii, datorită tehnologiilor avansate de tranzacționare.

Printre beneficiile principale ale acestui proiect se numără se numără posibilitatea ca toți cetățenii să investească în instrumente financiare ce vor sprijini fondurile de pensii și asigurările private, accesul mai rapid al companiilor locale la capital românesc și internațional, atragerea investitorilor instituționali globali, care vor contribui la integrarea companiilor noastre în lanțurile valorice globale, conectarea pieței Moldovei la piețele europene și accelerarea dezvoltării pieței noastre de capital și parteneriatul cu Bursa de Valori București, care aduce expertiză și credibilitate internațională.

Piața de capital din Moldova este subdezvoltată și nu contribuie suficient la finanțarea, gestionarea riscurilor și nevoile investiționale ale economiei. În listing-ul bursier sunt 18 companii, dintre care 11 sunt bănci care sunt obligate prin lege să se listeze la bursă.

Piața de capital dar și Bursa de Valori din Republica Moldova au apărut organizat. După ce țara noastră va a obținut independența și a decis că va avea o economie de piață, au fost adoptate o serie de legi, prin care cea mai mare parte a proprietății publice a trecut în proprietate privată. Astfel, în 1991 a fost adoptată Legea cu privire la privatizare, în 1992 – cea cu privire la societățile pe acțiuni, în 1993 – Legea cu privire la Hârtiile de valoare și Bursele de Valori iar în 1994-1995 a decurs procesul de privatizarea în masă.

Conform legii privatizării, Republica Moldova a ales următoarea cale de privatizare a patrimoniului public: reorganizarea întreprinderilor de stat în societăți pe acțiuni, emiterea de către acestea a acțiunilor pe care să le vândă la licitație, iar oamenii, prin intermediul fondurilor fiduciare sau a asociațiilor de cetățeni, să procure aceste acțiuni contra bonuri patrimoniale. În acest mod au fost privatizate circa 1.400 de societăți pe acțiuni iar când a început să funcționeze bursa, la 26 iunie 1995 mai existau pe lângă acestea 43 fonduri de investiții, 10 companii fiduciare și peste trei milioane de acționari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală